Kategória 1

2024.05.09.
Híreink

Ilyen volt az Európai Ifjúsági Hét 2024-ben

2024.05.09.
Híreink

Ilyen volt az Európai Ifjúsági Hét 2024-ben

A kétévente megrendezett Európai Ifjúsági Hét idei célkitűzése a fiatalok bevonása, aktív polgári szerepvállalásuk erősítése volt. Emellett fontos, hogy megismerkedjenek és információt kapjanak arról a számtalan lehetőségről, amit az Európai Unió nyújt a számukra.

2024. április 12-19. között zajlott az „Adj hangot az álmaidnak” jelmondatot viselő Európai Ifjúsági Hét. Középpontjában a demokrácia és az európai választások álltak, mivel az eseményt két hónappal a választások előtt tartották. Emellett természetesen az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület által kínált nemzetközi programokat is megismerhették az érdeklődők a különféle online és jelenléti eseményeken. Egy szabadtéri és online is elérhető kiállítás keretében pedig az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjainak 35 kiemelkedő projektjét mutatták be, 33 országból.

Az Ifjúsági Hét kezdeményezéséhez hazánk országszerte 47 eseménnyel és több mint 5000 résztvevővel csatlakozott. Mind az Eurodesk hálózat hazai partnerei, mind más ifjúsági szervezetek sokszínű programkínálattal várták az érdeklődőket: uniós kvízestek, vitajáték, podcast, parkséta a Népligetben, filmklub, konferencia és előadások, csak, hogy néhányat említsünk. Ezeknek köszönhetően nem csak a közelgő európai választásokról kaphattak bővebb információt a fiatalok, hanem azt is, milyen élmények várják őket külföldön. Hogyan juthatnak DiscoverEU vonatjegyhez, milyen egy ifjúsági csere vagy az önkéntesek élete, ahogyan azt is, hogyan jelentkezhetnek ezekre a programokra.

A tematikus hét kezdeteként április 12-én egy nyitóesemény zajlott Brüsszelben, amin a Tempus Közalapítvány munkatársainak kíséretében volt önkéntesek, ifjúsági projektmegvalósítók és DiscoverEU utazók vehettek részt, és ahonnan Bende Anna, Vázsonyi Benedek és Püspök Ádám is hatalmas élményekkel tértek haza.

Ugyanezen a napon, április 12-én Budapesten, magyarországi nyitóeseményeként a Tempus Közalapítvány Erasmus+ kommunikációjáért felelős csoport kollégáinak szervezésében valósult meg a Kalandra fel! – A külföldi élmények találkozója című rendezvény. Ezen az eseményen 38 olyan fiatal vett részt, akik már részt vettek egy-egy nemzetközi projektben, vagy éppen csak inspirálódni szeretett volna, információt kapni arról, hogy milyen lehetőségei vannak. Az Eurodesk országos koordináció is kivette a részét az Ifjúsági Hét feladataiból; a hálózat és az események koordinálása mellett egy középiskolába is ellátogatott, hogy a nemzetközi lehetőségekről tájékoztassa a fiatalokat.

További információkért látogass el az Európai Ifjúsági Portálra, vagy keresd fel Eurodesk partnereinket!

 

Találkozzunk 2026-ban!