Az Európai Ifjúsági Hét megnyitója egy fiatal szemével

2024.04.22.
Tippek és ötletek fiataloknak

Az Európai Ifjúsági Hét megnyitója egy fiatal szemével

Bende Anna volt DiscoverEU utazóként vett részt az Eurodesk delegáció magyar tagjaként az Európai Ifjúsági Hét nyitónapján Brüsszelben. Olvasd el, milyen izgalmakat tartogatott számára az a bizonyos pénteki nap!

2024. április 12-én lehetőségem volt részt venni az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseményén, melynek az Európai Parlament adott otthont, Brüsszelben. Több mint 800 fiatal, illetve az ifjúsági szektor releváns képviselői gyűltek össze, hogy közösen ünnepeljék az Európai Ifjúsági Hét indulását. Az esemény során a fiatalokat is érintő kérdéseket vettünk sorra, mint például a klímaváltozás, vagy hogy hogyan vehetünk aktívan részt a társadalmi, politikai életben.

Emellett a rendezvényen lehetőség volt kiemelkedő Erasmus+ ifjúsági és Európai Szolidaritási Testület (ESC) projekteket is megismerni egy kiállítás keretein belül.

A rendezvényre olyan fiatalok jelentkezhettek, akik korábban részt vettek Erasmus+ ifjúsági cserén, Európai Szolidaritási Testület (ESC) önkéntesek voltak, szolidaritási projektet valósított meg, vagy esetleg a DiscoverEU programmal fedezte fel Európát. Így az esemény célja volt az is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson azoknak a fiataloknak, akik valamilyen európai uniós ifjúsági programban vettek részt korábban. Több mint 150 jelentkezés történt Magyarországról és ebből 8-an kerültünk kiválasztásra. Különösen nagy élmény és lehetőség volt számomra, hogy én a nemzetközi Eurodesk delegáció csoportjába kerültem, különböző országok fiataljaival együtt.

Az esemény egy plenáris nyitóüléssel kezdődött, ahol beszédet mondott:

  • Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (videóüzenetben),
  • Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke (videóüzenetben) és
  • Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős európai biztos.

A rendezvény során egy kerekasztal-beszélgetés révén hallhattunk arról, miért fontos az ifjúsági részvétel és ehhez hogyan járul hozzá az Európai Unió, majd különböző kiscsoportos workshopokon és előadásokon vehettünk részt. Én három különböző témájút választottam, mindegyiket nagyon érdekesnek és értékesnek találtam.

Az első kiscsoportos beszélgetés témája a mentális egészség volt. Megosztottuk tapasztalatainkat a témával kapcsolatosan, egyrészt, hogy számunkra mit jelent a mentális egészség fogalma, illetve, hogy milyen, már működő lehetőségek vannak különböző országokban, iskolákban, amelyekkel segítik a fiatalokat. 

A második workshop, melyen részt vettem az álhírekkel, nyílt adatokkal és a mesterséges intelligenciával volt kapcsolatos. Először olyan fogalmakat jártunk körbe, mint a "félre tájékoztatás" vagy a "nyílt hozzáférésű adat", majd az előadók a média- és adatismeret fontosságáról osztották meg tapasztalataikat a félretájékoztatás elleni küzdelemben. Az interaktív részben ki kellett találnunk, hogy egy cikk valós vagy álhír, illetve olyan feladat is volt, ahol azt kellett megtippelnünk, hogy a kvízben szereplő fényképek közül melyik AI generálta kép és melyik valódi. 

A harmadik beszélgetés során pedig különböző ország fiataljai meséltek arról, hogyan váltak aktív társadalmi szereplőkké és álltak ki a világunkat érintő, különböző problémák mellett, mint mondjuk a klímaváltozás és a fenntarthatóság.

Emellett európai kezdeményezéseket és szervezeteket is megismerhettünk a „Marketplace” kiállítóival beszélgetve, ott is hasznos információkat hallhattam, például érdekes weboldalakról szereztem tudomást.

A pénteki nap elég intenzív volt, szerettem volna a maximumot kihozni belőle, amennyire én személy szerint képes vagyok. Azt szeretem nagyon ezekben a programokban, hogy rengeteg dologra ráébresztenek és már egy ilyen rövid utazás alatt is nagyon sokat tanulhatok magamról és a világról. Például most fokozottan figyeltem az igényeimre és amellett, hogy szerettem volna megismerni jobban az Eurodesk csoportomat, közös programot csinálni velük, egy kis én-időre is szükségem volt. Így, ahogy befejeződött az Európai Parlamentben az esemény, egyedül indultam útnak a Bedford Hotel felé, ahol megszálltam és közben kissé az útvonaltól eltérve felfedeztem Brüsszel néhány utcáját, a szememet megragadó épületeket. Este pedig az Eurodesk csapatból páran együtt vacsoráztunk, beszélgettünk, élményeket és tapasztalatokat osztottunk meg egymással. Három lánnyal szorosabb kapcsolatba is kerültem és hajnalig sétáltunk Brüsszel utcáin. 

   

Rájöttem arra, hogy a sok élmény, az utazás is tud nagyon kimerítő lenni és nem szégyen az, ha elfáradok benne. Hiszen, ha olyan a személyiségtípusod, hogy hamar lemerül a "szociális akkumulátorod" és nagyobb igényed van az én-időre, akkor kell egy kis teret és időt biztosítani magadnak arra, hogy egyedül tudj lenni, hogy aztán újra teljes valóddal jelen lehess a közösségi életben. Úgy érzem, hogy én így lehettem teljesen önmagam, figyeltem a szükségleteimre, voltam kicsit egyedül, hogy aztán felszabadultan, örömteli módon élhessem meg az újonnan megismert emberekkel való időtöltést. 

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ismét új, fontos dolgokra ébredhettem rá! Csodás élményszerzés és belső utazás volt ez is, köszönöm Brüsszel!!