Kalandra fel! – A külföldi élmények találkozója

2024.04.15.
Fiataloknak ajánljuk

Kalandra fel! – A külföldi élmények találkozója

Április 12-én vette kezdetét az Európai Ifjúsági Hét, melynek keretében Európa-szerte fiataloknak szóló események valósulnak meg egy teljes héten át. Az első napon a Tempus Közalapítvány szervezésében sor került a Kalandra fel! címet viselő találkozóra, amely Magyarországon a tematikus hét nyitóeseménye volt.

A programra részben olyan fiatalok jelentkeztek, akik már korábban részt vettek valamelyik nemzetközi mobilitási programban: DiscoverEU utazóként bejárták Európát, Erasmus+ ifjúsági csere résztvevők voltak, külföldön tanultak Erasmus+ ösztöndíjjal, vagy önkéntesként, az Európai Szolidaritási Testület keretében tevékenykedtek egy másik országban. De az eseményről nem hiányozhattak azok a fiatalok sem, akik még csak távolról ismerkednek ezekkel a lehetőségekkel. 

A találkozó helyszíne a Budapesti Európai Ifjúsági Központ volt, ahol 38 fiatal gyűlt össze péntek délután. A programot Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója nyitotta meg, és köszöntőjében hangsúlyozta a fiatalok aktív társadalmi részvételének fontosságát, valamint az európai mobilitási programok, illetve a különböző nemzetközi projektek szerepét ennek ösztönzésében.

A délután folyamán a résztvevők megoszthatták egymással saját nemzetközi élményeiket, személyes történeken keresztül megismerhették a felmerült kihívásokat, sikereket és mindazt a sok-sok tapasztalatot és tudást, amivel a kinti időszak alatt gazdagabbak lettek: önismeretük fejlődött, magabiztosabbak, nyitottabbak és elfogadóbbak lettek. 

A történetmesélés megadta a jó hangulatot, egy rövid időre mindenki egy „képzeletbeli utazás”, részesei lehetett. A külföldi kalandokról és a tapasztalati úton szerzett ismeretekről szóló, első kézből elhangzott élménybeszámolók inspirálták a fiatalokat arra, hogy a jövőben minél több mobilitási lehetőséget kipróbáljanak, vagy éppen belevágjanak életük első nagy kalandjába.

Ehhez kaptak segítséget a Tempus Közalapítvány munkatársaitól, akik bemutatták a mobilitási programokat és minden kérdésre válaszoltak, valamint bemutatkozott az Eurodesk ifjúsági információs hálózat is, melynek partnerszervezetei minden nemzetközi mobilitás iránt érdeklődő fiatal számára nyújtanak tájékoztatást.