8 magyar fiatal járt az Európai Ifjúsági Hét brüsszeli nyitóeseményén!

2024.04.18.
Híreink

8 magyar fiatal járt az Európai Ifjúsági Hét brüsszeli nyitóeseményén!

Volt önkéntesek, ifjúsági projektmegvalósítók és DiscoverEU utazók élvezhették a Tempus Közalapítvány munkatársainak kíséretében a brüsszeli rendezvényt, amelynek középpontjában az európai választások álltak.

Április 12-én kezdődött az Európai Ifjúsági Hét, amely egészen április 19-ig várja különböző programokkal a fiatalokat Európai minden országában. A tematikus hét nyitóeseményén körülbelül 900 fiatal vett részt, közülük nyolc résztvevőt a Tempus Közalapítvány delegálhatott.

A rendezvény során a fiatalok egy kerekasztal-beszélgetés révén hallottak arról, miért fontos az ifjúsági részvétel és hogyan járul hozzá az Európai Unió, majd különböző kiscsoportos workshopokon és előadásokon vehettek részt. A témák között aktuális társadalmi kihívások és kérdések jelentek meg: a fenntarthatósággal kezdve a médiatudatosságon át az Erasmus+ program jövőjéig számtalan fontos kérdéskör felmerült. A résztvevők emellett különböző európai kezdeményezéseket és szervezeteket is megismerhettek a „Marketplace” kiállítóival beszélgetve vagy a kiemelkedő Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület projekteket bemutató kiállítást böngészve. Az online is megtekinthető kiállítás keretein belül olyan projekteket emeltek ki, amelyek az aktív társadalmi részvételhez köthetők: a témához kapcsolódóan egy magyar kezdeményezés, a Lélektér Alapítvány 82nullanulla szolidaritási projektje is megjelent.

A nyitóesemény plenáris része megtekinthető az Európai Ifjúsági Hét hivatalos honlapján.