Klímakatasztrófa, digitális polgárság és eco-design

2024.05.02.
Események és programok

Klímakatasztrófa, digitális polgárság és eco-design

Az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseményéről Püspök Ádám, volt DiscoverEU utazó számol be.

Közel két hete, hogy beléptem a brüsszeli Európai Parlament kapuin a magyar delegáció részeként és részt vehettem az Ifjúsági Hét nyitóeseményén többszáz fiatallal Európa valamennyi országából. A reptérig tartó utam kezdeti nehézségei ellenére sikerült megérkeznem a terminálhoz, ahonnan rövid ismerkedés és repülés után Brüsszel belvárosba érkezve élvezhettük a helyi hamburgerező kulináris különlegességeit. 


Másnap reggel megindultunk a parlamentbe, ahol a plenáris nyitóüléssel a híres Hemicycle teremben kezdetét vette az Európai Ifjúsági Hét. Beszédet mondott számos képviselő és az ifjúsági szektor képviselői mellett az Európai Parlament elnöke is. A középpontban a júniusban megrendezésre kerülő EP-s választások, illetve az ifjúsági részvétel volt, amivel felhívták a figyelmet a véleménynyilvánítás és az aktív részvétel fontosságára. #useyourvote

Ezután következett a három etapos, workshopokból és előadásokból álló szekció, ahol különböző témákban hallhatunk szakértőket beszélni. Személyesen próbáltam olyan témájúakat választani, amelyekről nem, vagy csak kevesebbet hallottam még és felkeltették az érdeklődésem.

Az első előadás a digitális polgárságról mint az állampolgárság egy új dimenziójáról szólt. Többek között az online tér adta lehetőségeket mutatták be mint a demokratikus politikai életben való részvétel egyfajta ezközét mind lokális, mind globális szinten. Ezzel kapcsolatosan a kritikus gondolkodás fontosságáról is szó esett a tömérdek és sokszor szűretlen internetes információárammal szemben. Bemutatásra kerültek a Digital Education Action Plan törekvései a fiatalság digitális kompetenciájának oktatás révén történő fejlesztéséről, többek között a társadalmi befogadás jegyében.

A második előadáson az EU humanitárius segélyezési programjáról, és a klímaváltozás okozta extrém időjárás által kiváltott katasztrófák hatásairól, például a kényszerű elvándorlásokról hallhattam megdöbbentő statisztikákat. Személy szerint nekem ez az ülés tetszett a legjobban, minden kérdésre készséggel válaszoltak az előadók, az előadás tartama alatt végig fenn tudták tartani a figyelmemet.

A harmadik egy workshop-jellegű előadás volt, amelyen az ecodesignról, a lineáris fogyasztási folyamat környezeti hatásairól és az ESPR munkájáról hallhattunk érdekességeket és oszthattunk meg mi is véleményünket. Ezután párokban megalkottuk saját fenntartható cipőnket/kanapénkat/laptopunkat, amit be is kellett mutatni. Mindenképp hasznos információk hangoztak el és motiválttá váltam, hogy tudatosabb döntéseket hozzak a fogyasztásommal kapcsolatban.


Bár nagyon tömény nap volt rengeteg információval, úgy érzem sok minden megragadt és elviszem még magammal sokáig ezt az élményt. Plusz élményt jelentett a város és gyönyörű építészete, amelyet az esemény estjén egy thai wok-tál kíséretében az esti fényekben csodálhattam meg. Jó volt látni milyen sokszínű és pezsgő a brüsszeli esti élet, ha még csak felszínesen is kóstoltam bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fizikailag kimerülve, de lelkileg feltöltődve érkeztem haza, amit a szervezőknek, a kedves és segítőkész kísérőinknek és a jóhangulatú csapatnak köszönhetek.