Az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseménye

2024.05.02.
Sztorik, élmények

Az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseménye

Az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseményéről Vázsonyi Benedek, volt DiscoverEU utazó számol be.

2024. április 12-én részt vehettem az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseményén, ami Brüsszelben, az Európai Parlamentben került megrendezésre. Ezen az eseményen több mint 800 fiatal, illetve az ifjúsági szektor releváns képviselői vettek részt, hogy közösen ünnepeljék az Európai Ifjúsági Hét indulását, és hogy a fiatalokat is érintő stratégiai kérdésekről tárgyaljanak. Emellett megtekinthettünk egy kiemelkedő Erasmus+ ifjúsági és Európai Szolidaritási Testület (ESC) projekteket bemutató kiállítást is, ami már önmagában is nagyon inspiráló volt.

Olyan fiatalok jelentkezhettek az eseményre, akik már vettek részt az Európai Unió fiataloknak szóló projektjeiben. Magyarországról a 150 jelentkező közül nyolcunkat választottak ki és repítettek el az Európai Parlamentbe. A kaland kezdetéhez azonban nem kellett Brüsszelig várnunk. A reptéri első találkozás után rögtön az eddigi projektjeinkre, utazásainkra és élményeinkre terelődött a téma, és a hosszú utat így rendkívül tartalmasan, tapasztalataink megosztásával tudtuk eltölteni. A csapat különösen sokszínű volt, mindenkinek más-más projektekben volt tapasztalata, és más-más területek iránt érdeklődött. Így hirtelen az eddig csak interneten látott lehetőségekhez egy arc is társult, aki ugyanolyan lelkesedéssel mesélte el az eddigi tapasztalatait, mint én az enyémet. Volt, aki korábban Erasmus+ ifjúsági cserén vett részt vagy Európai Szolidaritási Testület (ESC) önkéntesként fedezte fel Európát, még mások szolidaritási projektet valósítottak meg, vagy DiscoverEU programmal járták körbe Európát. A fentiek közül én a DiscoverEU program támogatásával vonatozhattam körbe az öreg kontinenst és fedezhettem fel 10 gyönyörű országot. Részt vehettem Milánóban egy Humanitarian Aid képzésen, ami majd egy, Európán kívül megvalósítandó projekthez adott elengedhetetlen tudást. Illetve az UNICEF Magyarország fiatal nagyköveteként az ifjúsági szektor képviselőjének is számítottam.

Az esemény napján, korán reggelivel vártak minket az Európai Parlamentben, majd részt vettünk a nyitó plenáris ülésen, ami Roberta Metsola, az Európai Parlament elnökének; Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnökének; és Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős európai biztosnak az üzenetével indult. Ezután egy kerekasztal-beszélgetést hallhattunk különböző, az ifjúsággal foglalkozó Európai Parlamenti képviselők részvételével. Mindenféle kérdésekkel igyekeztek minket is bevonni a történésekbe, és persze kipróbálhattuk a szavazógépet is. Az ülés zárásaként egy szaxofonművész jött a színpadra, aki mindenki meglepetésére Dua Lipa és Miley Cyrus dalokat játszott, az ifjúság örömére.

 

Délután különböző kiscsoportos workshopokon és előadásokon vehettünk részt. Én először az Európai Parlament Ifjúsági Kapcsolattartási Osztálya által szervezett programon vettem részt, ahol leginkább a fiatalok aktivizálásáról hallgathattunk előadásokat, illetve kiscsoportokban megoszthattuk egymással a véleményünket. A téma a fiatalok bevonása volt saját jövőjük aktív alakítására. A következő kérdéseket jártuk körbe: Mit jelentenek az európai választások Európa számára? Hogyan tervezi az Európai Parlament, hogy bevonja a polgárokat, különösen a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni? Mit tehetünk a választások népszerűsítéséért és a választási részvétel növeléséért? És miért érdemes elmennünk szavazni?

Ezután egy kis szünetre volt szükségem, ezért egy rövid sétát tettem a belvárosban egy kávé társaságában, majd visszatértem az általam választott második előadásra, ahol betekintést nyerhettünk a fiataloknak szóló tapasztalatszerzési lehetőségekbe az Európai Bizottságnál, az uniós küldöttségeknél, az uniós szerveknél és ügynökségeknél. Különféle gyakornoki és szakmai programokat mutattak be, majd a végén kérdezni is lehetőségünk volt.

Az esemény alatt nagyon sokat tanultam az előadásokból, de még inkább a fiataloktól, akikkel megismerkedtem, és megosztották velem eddigi tapasztalataikat és élményeiket. Rengeteg tudást és inspirációt szereztem ahhoz, hogy részt vegyek újabb projektekben, és eljuttassam ezeknek a lehetőségeknek a létezését minél több magyar fiatalhoz.

Köszönöm szépen a lehetőséget, és innen is bíztatnék mindenkit, hogy ragadják meg a lehetőségeket, jelentkezzenek, pályázzanak, és utazzanak!