YouthInfoComp – Az Ifjúsági Információt Nyújtó Szakemberek Európai Kompetencia Keretrendszere

2023.05.30.
Híreink

YouthInfoComp – Az Ifjúsági Információt Nyújtó Szakemberek Európai Kompetencia Keretrendszere

Az ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatásnak kulcsszerepe van a felnőtté válásban. Amíg ez a szakma jólszervezett és nagy múltra tekint vissza, addig az ifjúsági információt nyújtó szakember fogalmának, kompetenciáinak egyértelmű meghatározásától még messze járunk.

Ezért döntött úgy az Eurodesk és az ERYICA, hogy létrehozza a YouthInfoComp-ot (Youth Information Worker Competence Framework) vagyis az Ifjúsági Információt Nyújtó Szakemberek Kompetencia Keretrendszerét. Ez az első ilyen keretrendszer a maga nemében, ami minden olyan országnak erős támpontot ad, amelyik ezt a szakmát el szeretné ismertetni.

A YouthInfoComp  abban az időszakban jött létre, amikor Európa és a világ a COVID-19 járvány hatásait dolgozta fel.  Ez a válság súlyosbította a politikai, gazdasági, szociális problémákat, és reflektorfénybe helyezte a személyes jóllét fontosságát, a stressztűrés és a változásokhoz való alkalmazkodás képességét. Ez a keretrendszer biztosítja a minőségi információszolgáltatást és azt, hogy az ifjúsági információt nyújtó szakemberek birtokában legyenek azoknak a kompetenciáknak, amelyekkel támogatni tudják a fiatalokat. A keretrendszer magasabb minőséget, nagyobb megértést és átláthatóságot biztosít a felhasználók, döntéshozók és szakmai partnerek között, és hozzájárul egy európai szintű szakmai közösség létrejöttéhez.

Ez a keretrendszer egy megosztott referenciaeszközt nyújt azoknak a kompetenciáknak (ismeret, készség, attitűd) a leírására, amelyek egy információt nyújtó szakembertől, vagy bármilyen ifjúsági szakembertől elvárhatók az információszolgáltatás során. A rendszer három kompetenciaterületet és tizenkét kompetenciát foglal magába, a saját speciális indikátoraikkal.

A kiadvány első része: a projekt hátterét, és az európai ifjúsági információs tevékenységet írja le.

A kiadvány második része: a YouthInfoComp felépítését és tartalmát mutatja be.

A kiadvány itt érhető el.

Hivatalos (online) bemutató: 2021. november 10. 11:00-12:00. Regisztráció ezen a linken.