Hogyan készülj a külföldi utadra? Így lehet biztonságos az utazásod!

2023.05.22.
Fiataloknak ajánljuk

Hogyan készülj a külföldi utadra? Így lehet biztonságos az utazásod!

"Jó szórakozást és vigyázz magadra!" - hangzik el a jól ismert köszönés elbúcsúzáskor, mielőtt valaki nagy kalandra indul. Viszont előfordult-e már veled, hogy valaki azt is elmondta, hogy HOGYAN vigyázz magadra utazás során? Mi most hoztunk neked néhány tippet, ami segíthet, hogy ne essen bajod külföldön.

Közlekedés Szállás Szórakozás

Közlekedés:

  • A biztonság kedvéért tudd, hogy az adott országban/városban van-e taxi vagy egyéb ahhoz hasonló közlekedési szolgáltatás, és hogy az hogyan működik. Ha taxival utazol mindig nézz utána, honnan lehet igazolni, hogy az adott taxitársaság valid és megbízható. Sose szállj be idegenek autójába, bármennyire is kedvesnek tűnnek.
  • A bizalmi személyeddel oszd meg a helyzeted mikor beszállsz a taxiba.
  • Mindig legyen közvetlenül a kezed ügyében a telefonod.
  • Sose a konkrét házszámot add meg utazáskor a sofőrnek, hanem pl az egy házzal mellette lévőt.
  • Hiába tévedtél el a városban, ne hagyd, hogy ez látszódjon rajtad. Ha a telefonoddal a kezedben kóborolsz, mert folyamatosan a térképet nézed, az messziről elárulja, hogy turista vagy, és nem mozogsz magabiztosan a környéken. Ehelyett inkább mindig akkor nézd meg merre kell menni, amikor elindulsz valahonnan, próbáld megjegyezni az útvonalat, és menet közben csak pillants rá a térképre, hogy jó irányba mész-e. Legyél magabiztos, és csinálj úgy, mintha pontodsan tudnád, merre kell menni.

Szállás:

  • Ügyelj, hogy ne említsd a konkrét szobaszámod, (de ha szállodában szállsz meg azt se, hogy melyik emeleten) se a taxiban, se egyéb nyilvános helyen ahol bárki hallhatja, aki egy kicsit is figyel.
  • Ha egyedül utazol, ezt sose említsd. Csinálj úgy, mintha valakivel együtt utaznál, aki a szálláson vár, vagy mintha épp találkozni készülnél ismerőssel. 
  • Ha rossz előérzeted van, ne abból indulj ki, hogy “jaj biztos csak paranoiás vagyok”. Inkább legyél extra óvatos, mint hogy baj érjen. A szállásod recepcióján nyugodtan jelezd, ha valaki furán viselkedett veled, és határozottan mondd meg, hogy nem vársz látogatót/jó barátot/ismerőst, és véletlenül se adják meg senkinek a szobaszámod.
  • Mindig előre nézz utána a szállásodnak. Pontosan tudd, hova mész. Nézd meg az értékeléseit és a véleményeket. 
  • Vizsgáld meg, mennyire biztonságos a környék, főleg ha egyedül utazol. Ezen a honlapon rá tudsz szűrni a térképen adott városokra, és meg tudod nézni, más utazók tapasztalatai alapján mennyire biztonságos egy adott város/környék. Ha szeretnéd, a saját tapasztalataid is fel tudod vinni erre a térképre az utazásod végeztével. 

Szórakozás:

  • Ha barátokkal utazol és szórakozni mész, vigyázzatok egymásra is, ne hagyjátok, hogy valaki elkóboroljon a csapattól.
  • Mindegy, hogy egyedül vagy barátokkal utazol, ha szórakozni mész mindig fokozottan ügyelj az italodra. Most következik a szinte már szokásos, ezerszer hallott jótanács, amit mégsem lehet elégszer elismételni: ne téveszd szem elől az italod egy pillanatra se; idegentől maximum úgy fogadj el italt, hogy ott voltál a pultnál amikor készítették azt; ha egy kicsit is furán érzed magad miután ittál valamit (furán, értsd: semmi sem indokolja, hogy akkora mennyiségtől szédülj, vagy bármilyen formában rosszul legyél) azonnal keresd meg a barátaid/hívj egy taxit és menj vissza a szállásra.
  • Lehet venni olyan termékeket, amik segítenek abban, hogy véletlenül se tudjon semmi belekerülni az italodba amikor szórakozni vagy. Ilyen például a Nightcap, amit az este folyamán feltűnés nélkül tudsz a csuklódon viselni, mint egy hajgumit, de arra szolgál egyébként, hogy letakard vele az italod és csak akkora lyuk van rajta, amin egy szívószál befér.

Akár a DiscoverEU utadra, akár ifjúsági cserén való részvételre, vagy külföldi önkéntességre készülsz, reméljük cikksorozatunkban találtál számodra hasznos tippeket az utazáshoz! 

Biztonságos és tartalmas utazást kíván az Eurodesk Magyarország csapata!