Hogyan készülj a külföldi utadra? Technikai tudnivalók

2023.05.26.
Tippek és ötletek fiataloknak

Hogyan készülj a külföldi utadra? Technikai tudnivalók

Te is egyike vagy a DiscoverEU nyerteseknek, vagy egyéb nemzetközi lehetőség kapujában állsz? Eláruljuk, a legfontosabb technikai tanácsokat, és megismerkedhetsz a "bizalmi személy" fogalmával is.

Rengeteg olyan fontos, hivatalos irat és dokumentum van, amit jó, ha magaddal viszel egy külföldi utazás során. Az ezzel kapcsolatos felkészüléshez segítségül hívhatod a DiscoverEU utazók online felkészítő anyagát, amit akkor is végigböngészhetsz, ha te nem ezzel a programmal utazol. De nézzük, mik azok az egyebek, amik jól jöhetnek egy nemzetközi utazás során!

Az utazás előtt-technikai jó tanácsok:

Tervezd meg az utadat! Nem muszáj minden percre kitérő pontos terveket gyártanod, de legyen egy alap elképzelésed arról, milyen városokat, országokat szeretnél meglátogatni: jó, ha előre utána nézel, hogy tudsz a legegyszerűbben eljutni A pontból B-be, és nem ott helyben szembesülsz azzal, hogy fogalmad sincs, hogy működik a helyi buszjárat.

Mik azok a látnivalók vagy programok, amiket semmiképp sem akarsz kihagyni: érdemes listát készíteni arról, hogy az adott programok fizetősek-e vagy ingyenesek, illetve, ha tudod, próbáld meg kideríteni, hogy tudod megvenni a belépőd az adott rendezvényre vagy helyre. Előre kell megvásárolnod a jegyet, vagy van helyszíni fizetési lehetőség? Csak bankkártyával vagy esetleg csak készpénzzel lehet fizetni? Elfogadnak eurót, vagy csak az adott ország pénznemét? Ne érjen meglepetés, járj utána!

Gondoskodj utasbiztosításról! Emellett mindig legyen nálad az Európai Egészségbiztosítási kártyád, amit igényelj időben.

Tájékozódj időben az egyes országok koronavírus miatti utazási korlátozásairól és egyéb szabályairól, valamint a téged megillető utasjogokról.

Biztonsági jó tanácsok

Legyen egy valaki odahaza, akinek mindig el tudod mondani, melyik városban vagy éppen. Ő az úgynevezett "bizalmi személy".  Nem muszáj, hogy ez a valaki szülő legyen, lehet a testvéred, barátod, akárki.  De a biztonságod (és a szeretteid lelki békéjének) érdekében alakítsatok ki egy előre megbeszélt rutint, amihez könnyen tudod tartani magad utazás során. Ezt sokan sokféleképpen csinálják, íme néhány ötlet:

  •       Beszéljétek meg, hogy minden nap például reggel 8-kor és este 10-kor megírod, épp melyik városban és országban vagy, és minden rendben van-e.  Jó ötlet megbeszélni egy késési időkorlátot, hogy kicsit nagyobb szabadságod legyen, és elkerülhessétek a félreértéseket-pl „Minden este 10-kor próbálok írni neked, legkésőbb 11-ig mindenképp jelzek, mizu.” Így a „bizalmi embered” tudja, ha valami baj van, mert nem kapta meg a rutinszerű jelzést, hogy egészben megérkeztél az úticélodhoz, és időben tudja értesíteni a szükséges embereket.
  •       Vannak, akik előre megbeszélnek egy egyszavas jelszót, és csak azt küldik el a bizalmi emberüknek minden nap a megbeszélt időpontban, ezzel jelezve, hogy minden rendben.
  •       Sokan akik a teljes útvonalukat előre megtervezik, és lefoglalják a szállásokat a szállásuk címét is előre megadják az otthoni bizalmi embereknek. Így ha netalán mégis történne veled bármi, vagy csak tönkre megy a telefonod és nem tudnak otthonról elérni, tudják hol keressenek először, illetve hol tudnak esetleg utánad kérdezni a recepción.
  •       Gyűjtsd össze néhány személy telefonszámát, mint vészhelyzet esetén hívható számot, írj ezekről egy listát a nevükkel, vagy egyéb megnevezésükkel angolul (pl: Anya, BFF, ilyesmik), és az erről készült fotót állítsd be a telefonod kezdőképernyőjének. Így ha esetleg elhagyod a telefonod, vagy baleset ér, azonnal tudják a körülötted lévők, hogy kit lehet hívni. Ne feledd a +36 előhívót használva megadni a telefonszámokat! Ha bármilyen étel- vagy gyógyszerallergiád van, azt is érdemes a lista alján feltüntetni.

Ha már allergiák: mindig legyen nálad az allergia gyógyszeredből, és ha valamilyen ételérzékenységed van, vagy különleges táplálkozást követsz ne felejts indulás előtt tájékozódni, mennyire gyakoriak az adott táplálkozáshoz szükséges ételek az adott ország boltjaiban és éttermeiben.


Cikksorozatunk következő részében a telefonhasználathoz kapcsolódó hasznos tippek és alkalmazások várnak benneteket.

Biztonságos és tartalmas utazást kíván az Eurodesk Magyarország csapata!