Bemutatkozik az Eurodesk Magyarország

2024.03.13.
Szervezeteknek ajánljuk

Bemutatkozik az Eurodesk Magyarország

Az Eurodesk ifjúsági információ-szolgáltató hálózat elsődleges célja, hogy a fiataloknak szóló nemzetközi lehetőségeket népszerűsítse, a célcsoport számára naprakész és megfelelő információkat nyújtson. Ezt a munkát segítik Magyarországon azok a partnerszervezetek, akik tájékoztató alkalmakat és interaktív programokat szerveznek egész évben. Most bemutatjuk, hogy miben kérhető a segítségünk!

Milyen programokról nyújtunk tájékoztatást?

Az Eurodesk egyik fő célkitűzése, hogy minden fiatalhoz (13-30 év) eljussanak a különböző programok által nyújtott nemzetközi mobilitási lehetőségek – DiscoverEU, Erasmus+ ifjúsági csere, Erasmus+ felsőoktatási ösztöndíjak, az Európai Szolidaritási Testület támogatásával végezhető önkéntesség vagy a szolidaritási projektek. Ezek által megismerhessék Európát, tanulmányi vagy szakmai tapasztalatra tegyenek szert, amely ismereteket itthon később kamatoztatni is tudják.

Bővebben a nemzetközi programokról

 

Kik az Eurodesk multiplikátorok?

Mindazokat a partnereket, akik az Eurodesk hálózat tagjai, és az európai lehetőségekről információt nyújtanak a fiataloknak, multiplikátoroknak nevezzük. Olyan ifjúsági irodák, civil szervezetek és információs irodák, akiknek célcsoportjába beletartoznak azok a 18-30 éves fiatalok, akik részt vehetnek a különböző külföldi mobilitási projektekben.

Az ifjúsági információs szakemberek annak érdekében, hogy a fiatalokat tájékoztassák, szabadidős programokat szerveznek, személyesen, telefonon és online formában is tanácsot adnak, valamint rendkívüli osztályfőnöki órákat tartanak. De közülük többen valósítanak meg különböző projekteket is, legyen szó önkéntességről vagy ifjúsági cseréről.

Mit érdemes tudni a partnerekről?

 

Szolgáltatások

1. Rendkívüli osztályfőnöki órák

Az iskolák felkérését az országos koordináció is örömmel vállalja, viszont a legtöbb esetben partnereink azok, akik játékos módon, a diákokkal beszélgetve adnak tájékoztatást a külföldi lehetőségekről. Az idei évben január 23-án a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium pályaorientációs napján tartottunk interaktív bemutatót a nemzetközi mobilitási lehetőségekről diákoknak, ahová egyik partnerünkkel, a Támaszpont MOPKA Alapítvánnyal közösen látogattunk el. Erről Maczó József, az alapítvány kuratóriumi elnöke így számolt be:

„A Támaszpont MOPKA a nemzetközi mobilitási információk megosztását célzó órákat szinte kizárólag felkérések alapján tartja, ami a legkülönbözőbb alkalmakhoz kapcsolódhat. Voltunk már úgynevezett Európa napon, ahol az egész nap az iskolában a nemzetköziség jegyében zajlott, vagy mint most is Szentendrén, pályaorientációs napon, de többször előfordul, hogy csak egy-egy osztályfőnök kéri, hogy adott osztályfőnöki óra keretein belül tartsunk tájékoztatót. Mivel elég szűkös az időkeret, ezért mindig az érintett korosztálynak megfelelő és leginkább őket érintő témákat ragadjuk ki az összesből, hiszen minden nemzetközi mobilitással kapcsolatos információ nem férne bele 45 percbe. Például a kilencedikes diákoknak csak nagyon érintőlegesen beszélünk az Európai Szolidaritási Testület önkéntes lehetőségéről), viszont részletesebben az ifjúsági cserékről. Ellentétben a végzős, tizenkettedikes diákokkal   az önkéntességről már részletes információ-átadás zajlik.

A bemutatkozás és az Eurodesk hálózat tevékenységének ismertetését követően egy prezentáció segítségével mutatjuk be a különböző lehetőségeket, amit egy Kahoot kvíz követ. Nagyon lényeges, hogy a nemzetközi mobilitási projekteknek nemcsak a száraz adatait mondjuk el, hanem kicsit betekintést is engedünk az adott projekttípus világába, ezzel is segítve, hogy nagyobb kedve legyen a diákoknak egy ilyen programon részt venni. Kedvcsinálóként a szervezetünk fiataljai által készített videókból is vetítünk néhányat. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, mert így a diákok a saját kortársaiktól hallhatnak tapasztalatokat és azt is megtudják, hogy a nemzetközi mobilitási projektekben való részvételnek a későbbi életük során milyen gyakorlati haszna lehet. A diákok folyamatosan kérdezhetnek, amire az óra végén is van természetesen lehetőség, illetve ekkor adjuk át azokat az információs kiadványokat, amelyek a diákok tájékozódását segítik.”

2. Euroclasses órák

A 2024-es európai választások közeledtével a részvételre ösztönzés mellett kiemelt szerepet kapott az Európai Uniós ismeretek átadása is az Eurodesk partnerszervezetek munkájában. Ahhoz, hogy egy nagykorú fiatal éljen a választójogával, szüksége van releváns és hasznos ismeretekre nem csak a választásokról, de az őket körülvevő uniós intézményrendszerről, valamint saját jogaikról is.

Ennek keretében két partnerünk, a Vasi Ifjúságért Egyesület (Szombathely) és a D2 Ifjúsági Központ (Szeged) tart ún. Euroclasses tanórákat osztályok számára, amin interaktív módon tanulhatnak az Európai Unióról.

Így zajlik egy Euroclasses óra a gyakorlatban

 

3. Rendezvényekre kitelepülés

Az Eurodesk partnerek különböző rendezvényeken is megtalálhatóak. Legyen szó falunapról vagy városi jeles eseményről, egyetemi börzékről, iskolai rendezvényekről, fesztiválokról, érdemes felkeresni őket és tájékozódni náluk a különböző mobilitási lehetőségekről.

 

Keressen minket, ha…

  • szeretne nemzetközi együttműködésekben részt venni
  • szeretne információt kapni az Európai Unióról és a fiataloknak szóló nemzetközi lehetőségekről
  • szeretné, ha a fiatalok nemzetközi élményekkel gazdagodnának
  • szeretné, ha a fiatalok nemformális módon fejlesztenék készségeiket
  • kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokkal foglalkozik
  • szívesen vonná be a fiatalokat a partnereink által megvalósított izgalmas programokba

 

 

Kérdésed van? Kezdd velünk!

Naprakész információkért iratkozz fel Ugródeszka hírlevelünkre, látogass el weboldalainkra (Eurodesk Brussels Link, Eurodesk Magyarország) vagy kövesd Instagram fiókjainkat (@eurodesk, @eurodesk_hungary)!