Mit érdemes tudni az Eurodesk partnerekről?

2024.01.05.
Szervezeteknek ajánljuk

Mit érdemes tudni az Eurodesk partnerekről?

Büszkék vagyunk az Eurodesk Magyarország hálózatában dolgozó összes partnerünkre. Fáradhatatlan munkájuknak köszönhetően sok ezer fiatal ismerheti meg és lehet részese a különböző a mobilitási lehetőségeknek. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy multiplikátoraink hatékonyan és sikeresen lássák el a feladataikat!

Kik a multiplikátorok?

Multiplikátoroknak nevezzük mindazokat a partnereinket, akik az elmúlt 20 évben csatlakoztak az Eurodesk Magyarország hálózatához. Olyan ifjúsági irodák, civil szervezetek és információs irodák, akik a fiataloknak segítenek és naprakész információkat nyújtanak a külföldi mobilitási lehetőségekről.

Az ifjúsági információs szakembereknek feladatai rendkívül szerteágazóak. Annak érdekében, hogy a fiatalokat tájékoztassák, szabadidős programokat szerveznek, személyes és online tanácsadást, valamint rendkívüli osztályfőnöki órákat tartanak. De közülük többen valósítanak meg különböző projekteket is, legyen szó önkéntességről vagy ifjúsági cseréről.

 

A részvétel fontossága

Évente két alkalommal kerül megrendezésre a partnerszervezetek részvételével az Eurodesk Országos Találkozó, ami nem csak tökéletes alkalom a régi ismerősökkel való találkozásra, de ilyenkor kerül sor arra is, hogy közösen megbeszéljük a hálózatra váró feladatokat, megtervezzük a soron következő kampányokat (pl. októberi Time to Move kampány, Európai Parlamenti választásokra felkészülés), illetve mindenki lehetőséget kap arra, hogy az információ-szolgáltatás, a fiatalokkal való nemformális tanulás során kipróbált és hatékony gyakorlataikat bemutassák egymásnak.

Multiplikátorainktól aktív részvételt kérünk a digitális térben is. Kérdések vagy segítségkérés esetén bátran fordulhatnak partnereink egymáshoz, illetve az Eurodesk országos koordinációhoz is. 

 

Képzések

 Minden évben megrendezésre kerül az Alapozó      Műhelymunka, melynek célja, hogy bővebb információt kapjanak a különböző mobilitási lehetőségekről; olyan eszközöket és módszereket mutassunk be új multiplikátroinknak, melyekkel sikeresen tudják ösztönözni a fiatalokat nemzetközi mobilitási lehetőségekben való részvételre, illetve motiválják őket arra, hogy aktív polgárokká váljanak. A műhelymunka arra is lehetőséget ad, hogy az új munkatársak megismerkedjenek a nemzetközi hálózat történetével, a legfontosabb célokkal, az Eurodesk hálózat küldetésével.

 

Eurodesk Brussels Link

A nemzetközi hálózat operatív irányításáért felelős iroda az Eurodesk Brussels Link (EBL), mely a nevéből is látható, hogy Brüsszelben található. Ők biztosítják a nemzeti hálózatok számára az Eurodesk arculatot, jó gyakorlatokkal, eszközökkel és módszerekkel segítik a partnerszervezetek munkáját a különböző országokban. Emellett az EBL Wednesday Webinars néven minden évben több alkalommal biztosít az Eurodesk partnerszervezetek számára tanulási lehetőséget a hálózatban résztvevőknek A tavalyi évben olyan témákban szerezhettünk új ismereteket, mint az inkluzív kommunikáció vagy a fiatalokat érintő mentális egészség problémái.


A webináriumok szervezése mellett több témában publikálnak KIADVÁNYOKAT, amelyek tanulmányozása és későbbi felhasználása további fejlődési lehetőséget nyújt multiplikátorainknak a mindennapos munkájukhoz. A kiadványok elérhetők a honlapunkon is, és nem csak a multiplikátorok számára hasznosak, de minden olyan szakember (fiatal) számára is, akik fiatalokkal foglalkoznak.

 

Erőforrások felhasználása

Partnerink számára azonos minőségben, ugyanazokat az információkat adjuk át. Emellett mind az országos koordináció, mind az EBL lehetőséget ad a központi tartalmak, fotók és arculati elemek használatára az összes helyi multiplikátornak. Ezeket az anyagokat minden partnerünk felhasználhatja közösségi média tartalmaihoz, plakátok vagy egyéb anyagok készítéséhez.

 

Közösségi média használat

A fiatalokkal való kommunikáció egyik legfontosabb eszköze a közösségi média. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudjuk végezni olyan anyagokat kell készíteni, ami a célközönségünk számára releváns. Partnereink feladata ezen tartalmak gyártása mellett az, hogy növeljék az Eurodesk hálózat láthatóságát a digitális térben. Ennek alapkövei a megjelölt tartalmak, az országos koordináció és az EBL posztjainak továbbosztása, valamint ezen szervezetek megjelölése a partnerek saját tartalmaiban. Emellett a fentebb kifejtett egységes arculat kialakítása és fenntartása is kiemelten fontos a közösségi médiában.

Kérdésed van? Kezdd velünk!

Naprakész információkért látogass el weboldalainkra (Eurodesk Brussels Link, Eurodesk Magyarország) vagy kövesd Instagram fiókjainkat (@eurodesk, @eurodesk_hungary).

További kérdés esetén közvetlenül partnereinket is felkeresheted, akik szívesen segítenek ezek megválaszolásában.