Euroclasses – Ismerd meg az Európai Uniót rendhagyó módon!

2024.02.01.
Fiataloknak ajánljuk

Euroclasses – Ismerd meg az Európai Uniót rendhagyó módon!

Az idei évben még az eddigieknél is nagyobb jelentőségű a fiatalok európai uniós ismereteinek bővítése, valamint az aktív társadalmi életbe való bevonása! Olvasd el partnerünk beszámolóját és ismerd meg, milyen egy Euroclasses tanóra!

A 2024-es európai választások közeledtével a részvételre ösztönzés mellett kiemelt szerepet kapott az Európai Uniós ismeretek átadása is az Eurodesk partnerszervezetek munkájában. Ahhoz, hogy egy nagykorú fiatal éljen a választójogával, szüksége van releváns és hasznos ismeretekre nem csak a választásokról, de az őket körülvevő uniós intézményrendszerről, valamint saját jogaikról is.

Az Euroclasses az Eurodesk Brussels Link (EBL) egy projektje, aminek célja, hogy nem formális módszerekkel hiteles információkat adjon át a fiataloknak az Európai Unióról: megismertesse velük az európai értékeket, segítsen bemutatni az EU hatását a mindennapi életükre, nem mellesleg pedig ezáltal mélyebb ismereteket sajátíthassanak el az uniós intézményekről és azok szerepéről. Az interaktív foglalkozásokon lehetőség van olyan témakörök mélyebb feldolgozására, mint többek között az európai választások. Idén ez különösen fontos, hiszen a fiataloknak a választásokon való részvétellel lehetőségük van megváltoztatni Európa életét!

Lássuk hogyan zajlik egy Euroclasses óra a gyakorlatban!

Borsos László ifjúsági szakember, a Vasi Ifjúságért Egyesület munkatársa így számolt be az általuk megtarott óráról: „A Vasi Ifjúságért Egyesület - mint az Eurodesk hálózat magyarországi partnere - csatlakozott az Eurodesk Brussels Link (EBL) választási kampányt népszerűsítő projektjéhez. Ennek keretében a Time to Move kampány időszakában, 2023. októberében Szombathelyen fiatal felnőttekből, többségében egyetemistákból álló 15 fős csoport számára tartottunk Euroclasses foglalkozást 90 percben.”

A rendkívüli óra fókuszában az EU története, értékei, prioritásai, és az Európai Parlament bemutatása volt.

Külön célként tűzték ki, „hogy hiteles információkat adjunk át az EU-ról, továbbá ösztönözzük a fiatalokat, hogy minél többen vegyenek részt az európai választások népszerűsítésében”. Játékos formában, kis csoportokat alkotva a fiataloknak plakátokat és szlogeneket kellett tervezniük a 2024-es európai választásokra, amikkel kortársaikat ösztönöznék az aktív társadalmi részvételre, valamint ennek fontos lépéseként a júniusi választásokon való szavazásra. Erre az elkészült munkák bemutatásánál lehetőséget is kaptak: egy-két mondatban foglalhatták össze motiváló gondolataikat társaiknak.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!