Érzékenyítő programok az iskolában

2024.10.07.
Híreink

Érzékenyítő programok az iskolában

Pedagógusként fontosnak tartja, hogy a diákok nyitottabbak és elfogadóbbak legyenek? Ebben a cikkünkben olyan szervezeteket mutatunk be, akik pedagógusok számára tartanak érzékenyítő foglalkozásokat. Az interaktív, élményalapú programok olyan technikákat mutatnak be, amik jól használhatóak a nehéz társadalmi és emberi jogi kérdések kezeléséhez, hosszú távon pedig pozitív változást hoznak az iskolai közösségekbe.

Artemisszió Alapítvány

Az Artemisszió Alapítvány alternatív oktatási programjai globális neveléssel, migrációval és toleranciával foglalkoznak. Iskolákban tartanak érzékenyítő foglalkozásokat, ahol nemformális, élményalapú módszerekkel segítik a diákokat abban, hogy megnyíljanak és beszéljenek olyan témákról, mint a környezetvédelem, felelősségvállalás és egymás elfogadása. A pedagógusok számára képzéseket biztosítanak, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a változás az iskolákban. Facebook oldalukon az aktuális tréningekről is lehet tájékozódni.

Uccu Alapítvány

Az Uccu Alapítvány célja, hogy roma és nem roma fiatalok közötti párbeszéddel csökkentse a romákkal kapcsolatos előítéleteket és tévhiteket. Általános és középiskolákban tartanak interaktív, nemformális órákat, ahol roma identitásról és kultúráról beszélgetnek. A diákok személyes élményeken keresztül ismerhetik meg a romákat, így nyitottabbá válva a különböző kultúrák iránt. A program részeként tantermi foglalkozások és 8. kerületi séták is elérhetők. Kövesd a Facebook oldalukat, hogy te is részese legyél a párbeszédnek.

Színházi Nevelés

A színházi nevelési programok olyan nemformális tanulási alkalmak, ahol a színházi előadásokhoz kapcsolódóan interakciók jönnek létre az alkotók és a közönség között. Ezek a programok dramatikus játékokkal és párbeszédekkel vonják be a nézőket, emberi, társadalmi, erkölcsi problémákat járva körül. A pedagógusok és ifjúsági munkások több mint 170 különböző program közül választhatnak, így segítve az érzékenyítő foglalkozások megszervezését. A szinhazineveles.hu weboldalon a résztvevők korosztály, régió és kulcsszó alapján kereshetnek előadásokat, kapcsolatba léphetnek a szervezőkkel, és véleményezhetik is a programokat.

Amnesty International

Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatási program célja, hogy a gyerekek, szülők és pedagógusok ismerjék és tiszteljék az emberi jogokat. A program 45-90 perces interaktív foglalkozásokat kínál, ahol dramatikus és játékos módszerekkel tanítanak az emberi jogokról, és fejlesztik a résztvevők hozzáállását ezek védelméhez. A cél az, hogy a diákok felismerjék, mennyire fontos kiállni másokért és elfogadni egymást, ezáltal támogatva egy igazságosabb, befogadóbb közösség kialakulását. Az interaktív foglalkozásainkon túl nemi sztereotípiákkal, pályaorientációval és más egyéb témával foglalkozó rövid online kurzusaik is elérhetőek.

Eurodesk partnereink

A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében az Eurodesk partnerei tájékoztatják a diákokat a nemzetközi mobilitási lehetőségekről, mint például az Erasmus+ ifjúsági cserék, vagy az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjai. Az órák interaktív módon zajlanak, ahol a diákok játékos feladatokkal és beszélgetéseken keresztül ismerhetik meg ezeket a lehetőségeket. A foglalkozások során a diákok kérdezhetnek, valamint hasznos információs kiadványokat kapnak, amelyek a későbbi tájékozódást segítik. Lépj kapcsolatba a legközelebbi Eurodesk partnerünkkel!

Az Euroclasses foglalkozások célja, hogy a fiatalokat játékos és interaktív módon ismertessék meg az Európai Unióval, annak intézményeivel és a választások fontosságával. A foglalkozások során a résztvevők csoportokat alkotnak, és olyan feladatokat kapnak, mint például plakátok és szlogenek tervezése egy európai választás népszerűsítésére. A foglalkozás során a fiatalok mélyebb ismereteket szerezhetnek az EU-ról, valamint ösztönzést kapnak arra, hogy aktívan vegyenek részt a társadalmi ügyekben.