Választási kisokos – útmutató az európai választásokhoz

2024.01.25.
Híreink

Választási kisokos – útmutató az európai választásokhoz

A 2024-es év kiemelt eseménye az európai választások. Ismerd meg a szavazás menetét, szabályait és egyéb fontos információkat kisokosunk segítségével!

Mi az az Európai Parlament?

Az Európai Parlament az Európai Unió jogalkotó intézménye, mely rendelkezik a jogalkotói, a költségvetési és felügyeleti jogkörökkel. Feladata többek között a jogszabályok előkészítése és elfogadása.

Még több információért olvasd el az Európai Parlamentet bemutató cikkünket.

 

Miért vannak a választások?

Az európai parlamenti választásokon szavazzák meg az Európai Unió állampolgárai az EP-képviselőket.

Milyen gyakran vannak a választások?

Az európai parlamenti választásokat 5 évente tartják. A 2024-es választást június 6. és 9. között tartják, minden tagországban más napokon. Magyarországon 2024. június 9-én adhatod le a voksodat.

Kik szavazhatnak?

Minden nagykorú – Magyarország esetében a 18 éven felüli – uniós polgár leadhatja a szavazatát személyesen, a lakóhelye szerinti szavazókörben. Uniós állampolgár az, aki az EU valamelyik tagországának az állampolgára.

Mik a választások szabályai?

A szavazáson csak uniós polgár vehet részt és csak egy szavazatot adhat le. A voks leadásához néhány országban regisztráció szükséges. Erről további információ érhető el az európai választások weboldalán.

Miért fontos a részvétel?

Szavazatoddal kiválaszthatod, hogy ki képviseljen az Európai Parlamentben. Ez azért fontos, mert a képviselők olyan döntéseket hoznak, amik a te mindennapi életedre is hatással vannak.

Kik az Európai Parlamenti képviselők és mi a feladatuk?

Az Európai Parlamentben dolgozó képviselők az Európai Unióban élő 450 millió állampolgár érdekeit képviselik az uniós jogalkotásban, valamint biztosítják a többi uniós intézmény demokratikus működését.

Mi történik a választások után?

A szavazás hivatalos eredménye az Európai Parlament honlapján lesz elérhető. A választás után a képviselők csoportokat alakítanak, valamint megválasztják az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökeit.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!