Ilyen volt fiatalokkal a 2023-as év!

2024.01.16.
Szervezeteknek ajánljuk

Ilyen volt fiatalokkal a 2023-as év!

Online, személyesen, de még fesztiválon is, Budapesten, és az ország számos pontján találkozhattál az Eurodesk Magyarországgal. Részt vehettél partnereink által szervezett programokon, vagy felkereshetted standunkat különböző rendezvényeken. 2023 tele volt izgalmas és érdekes eseményekkel, ezekről készítettünk egy kis visszatekintőt!

Európa-nap

Mint minden évben, így tavaly májusban is részt vettünk az Európai Parlament által szervezett Európa-napon. A látványos koncertek, a futóverseny és a kreatív foglalkozások mellett a Tempus Közalapítvány standjánál találkozhattak az érdeklődők az Eurodesk Magyarország munkatársaival, akik naprakész információkat adtak az európai mobilitási programokról, például az Európai Szolidaritási Testület által nyújtott önkéntes lehetőségekről vagy a DiscoverEU-ról.

 

EFOTT

A fesztiválszezonban sem állt meg a munka, hiszen a koncertek mellett külföldi lehetőségekről is szólt az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. A négynapos rendezvényen a fesztiválozók a Te Utad! — Nemzetközi lehetőségek fiataloknak standnál bővebb információt szerezhettek többek között az egyetemi évek alatt elérhető Erasmus+ ösztöndíj programokról. Mindezt a fesztivál hangulatához illően, játékos formában tettük olyan népszerű eszközökkel, mint az Eurodesk által készített Time to Move kártyajáték.

Kalandra fel! – Külföldi élmények találkozója

Nyáron rendeztük meg a Kalandra fel! - Külföldi élmények találkozóját volt és leendő DiscoverEU utazókkal, ESC önkéntesekkel, valamint Erasmus+ ösztöndíjasokkal és Erasmus+ ifjúsági csere résztvevőkkel. Ez egy remek alkalom volt arra, hogy az érdeklődők jobban megismerjék ezeket a lehetőségeket a programokban korábban résztvevő fiatalok valódi tapasztalatai és tanácsai által. Az élménybeszámolók mellett pedig a volt utazók is megismerkedhettek egyéb nemzetközi mobilitási lehetőségekkel.

DiscoverEU meetup

2023. augusztusában Egerben gyűltünk össze cseh, finn, román, francia, belga, holland, német, török, lengyel és magyar DiscoverEU utazókkal – összesen 25-en –, hogy közösen megismerhessük hazánk egyik legszebb és legérdekesebb múlttal rendelkező városát. A három nap alatt bejártuk az Érseki Palotától kezdve az egri csillagvizsgálón át az Eger történelmi váráig. A kulturális és gasztronómiai élmények mellet nem csak egymást és a magyar kultúrát ismerték meg jobban, de a láthatatlan kiállításon olyan témákban is elmerültünk, mint a látássérülteket érintő mindennapi kihívások.

SolidarityON- A részvétel ereje

Tavaly októberben az önkéntesség került a reflektorfénybe. Volt ESC (Európai Szolidaritási Testület) önkéntesekkel, önkéntesekkel foglalkozó szervezetekkel, valamint az önkéntesség iránt érdeklődőkkel töltöttünk el közösen egy délutánt. A külföldi önkéntesség és a közösségi kezdeményezések megvalósítási lehetőségei mellett terítékre kerültek olyan témák is, mint a közösségi megmozdulásokban való aktív részvétel és a mentális egészség kapcsolata.

A rendezvény történetének során először került átadásra A Közösség Ereje Nívódíj a legkiemelkedőbb önkéntes projektnek és a legnívósabb szolidaritási projektnek. Ezt követően élményjátékok segítségével tapasztalhattuk meg, mit is jelent az aktív részvétel.

Parlamenti Ifjúsági Nap

2023-ban immár tizenkettedik alkalommal a Parlamentben zártuk az évet. Az ország több pontjáról érkeztek 11-12. évfolyamos középiskolai osztályok, hogy közelebbről is megismerhessék a magyar kormányzás intézményét. A rendezvény célja annak hangsúlyozása volt, hogy a jövőben minden fiatal legyen aktív résztvevő az őket érintő közösségi ügyek megoldásában, bátran szóljanak bele a helyi, őket érintő döntésekbe, hallassák a hangjukat.

Az esemény keretein belül hazai és európai uniós képviselőknek tehettek fel kérdéseket, csapatonként alkothattak projekteket és gondolhatták át, hogy ők hogyan alakítanák a jövőt. A diákok nem csak bejárhatták a Parlamentet, hanem be is ülhettek a Felsőházi ülésterembe, valamint a díszőrség bemutatóját is végig nézték.

Ha kíváncsi vagy, mi történt még 2023-ban, akkor nézd meg év végi visszatekintő videónkat az @eurodesk_hungary Instagram oldalunkon!

 

Találkozzunk 2024-ben is!