Együtt és egymástól tanultunk

2023.11.06.
Szervezeteknek ajánljuk

Együtt és egymástól tanultunk

Az Élményalapú tanulás a komfortzónán túl műhelymunka célja az volt, hogy feldolgozza a fiatalokkal foglalkozó szakemberekkel az informális tanulást lehetséges módjait, a társadalmi befogadás fontosságát és a DiscoverEU programot. Az eseményen korábbi résztvevők osztották meg tapasztalataikat, valamint hasznos tippekkel látták el a megjelenteket.

Az október 18-ai workshopon civil szervezetek munkatársai, középiskolai tanárok és felsőoktatásban dolgozók ismerhették meg az Erasmus+ ifjúsági szektor legújabb lehetőségét, a DiscoverEU-t. Ennek keretében nem csak arra van lehetőség, hogy a 18 éves jelentkezők ingyen beutazzák Európát, hanem a program esélyegyenlőségi típusának köszönhetően már a kevesebb lehetőséggel rendelkezők is megismerhetik az öreg kontinenst azáltal, hogy szakemberek, szervezetek nyújtanak be pályázatot az utazásra.

A műhelymunka aktív részében négy külön csoportban beszélték át a résztvevők az alábbi témaköröket: formális, informális és a nemformális tanulási tapasztalatok; esélyteremtés, bevonás és a társadalmi befogadás; a programok népszerűsítésének lehetőségei; illetve az utolsó tárgykör a “hálózati” együttműködés volt a civil ifjúsági szakemberek és a pedagógusok között.

A résztvevők saját tapasztalataikat és meglátásikat megosztva jutottak kollektív megállapításokra. Az egyik ilyen észrevétel szerint a fiataloknál a külföldi utazások egyik nehézségét a motiváció, az információ és a bizalmi kapcsolatok hiánya, valamint az anyagi feltételek megteremtése jelentheti. Megoldásként olyan ötletek születtek, mint gyakorlati tréningek szervezése, a biztonságos közeg kialakítása, illetve a programokban rejlő előnyök és fejlődési esélyek hangsúlyozása a fiatalok és családjaik felé.

       

A rendezvény végén bemutatkozott az Eurodesk ifjúsági információs hálózat, melynek alapvető célja a fiatalok ösztönzése a különböző nemzetközi mobilitási projektekben való részvételre, és tájékoztatásuk ezekről a lehetőségekről.

Bemutatásra került még a YouthPass, az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjainak keretében folyó nemformális tanulás útján elsajátítható készségeket elismerő tanúsítvány. Ennek segítségével a résztvevők feltérképezhetik és tudatosíthatják magukban a különböző projektek során elsajátított készségeket, bejárt fejlődési útjukat, valamint azonosítani is tudják eredményeiket.

A rendezvény a Time to Move keretein belül valósult meg, aminek célja a fiatalok és a velük foglalkozók tájékoztatása és figyelmének felkeltése a nemzetközi lehetőségekről.