Az ünnepekre készülődve kollégáink közt is újra fellobbant az örök vita: vajon a diós vagy a mákos bejgli „az igazi”? Esetleg a gesztenyés? Ezen a fonalon elindulva született meg az ötlet: mi lenne, ha körbe kérdezve az Eurodesk Nemzetközi Hálózatában, összegyűjtenénk különböző nemzetek kedvenc, hagyományos ünnepi ételeit és receptjeit. Ezeket hoztuk el most Nektek!
Cikkünkben ezekkel a receptekkel találkozhatsz
Speculoos-Belgium | Cozonac-Románia |
Speculoos-Belgium
A Speculoos egy belga édesség, melyet egész évben fogyasztanak, de igazán az ünnepekkor kerül a középpontba. Hagyományosan készítve fából készült nyomdák segítségével érik el, hogy különböző figurák jelenjenek meg a kekszen.
Hozzávalók (kb 30 kekszhez)
- 25 dkg liszt
- 9 dkg finom szemű nádcukor (le is darálhatjuk porcukornak, ha túl szemcsés)
- 1 ek fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 12,5 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Hozzávalók (fűszerkeverékhez)
- 1,5 ek fahéj
- 1,5 tk őrölt szerecsendió
- 1,5 tk őrölt gyömbér
- 1 tk szegfűbors
- 1 tk őrölt kardamom
- fél tk őrölt csillagánizs
Elkészítés:
- A lisztet, a cukrot és a fűszerkeveréket egy tálba öntjük, alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és robotgéppel morzsásra dolgozzuk.
- Hozzáadjuk a tojást, és addig dolgozzuk tovább a keveréket, amíg össze nem áll a tészta.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább fél órát hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszaggatjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kekszeket.
- 175 fokon 10-12 percig sütjük. A kész keksz légmentesen záró dobozban akár egy hétig is eláll.
Forrás: Speculoos (fűszeres karácsonyi keksz) - Kárai Dávid (karaidavid.hu)
Homemade Biscoff (Belgian Speculoos Cookies) Recipe (seriouseats.com)
Cozonac-Románia
A cozonac egy Románia területén elterjedt húsvéti-karácsonyi sütemény, ami egyébként Bulgáriában, Szerbiában, Észak-Macedóniában és Görögországban is gyakran az asztalra kerül.
Hozzávalók (a tésztához):
- 120 ml tej
- 67 g cukor
- 1 ek citromhéj
- 75 g vaj
- 350 g liszt
- fél ek szárított élesztő
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 tk vanília
Hozzávalók (a töltelékhez):
- 85 g darált dió
- 1 ek kakaópor
- 1,5 ek cukor
- 2 tojásfehérje
Hozzávalók(díszítéshez):
- 1 tojás
- kb 1 tk cukor
Elkészítés:
- Egy lábosban megmelegítjük a tejet, cukrot és a citromhéjat, amíg a cukor feloldódik. Levesszük a tűzhelyről, és kis adagokban hozzáadjuk a vajat-közben kevergetjük, hogy felolvadjon a tejben. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Amíg a tej visszahűl, a liszthez hozzáadjuk a sót és az élesztőt, majd alaposan összekeverjük.
- Válasszuk szét a tojásokat.
- Ha kihűlt a tejes keverék, hozzáadjuk a lisztes keveréket, a tojássárgáját és a vaníliát. Összekeverjük, és pár percig gyúrjuk amíg össze nem áll.
- Kevés olajjal kikenünk egy tálat, beletesszük a tésztát és lefedjük. Egy órán át kelni hagyjuk (vagy amíg megduplázza a méretét.)
- Az óra végéhez közeledve összekeverjük a diót, a kakaót és a cukrot, majd a keveréket porrá őröljük (pl kávédarálóban).
- Felverjük a tojásfehérjét, amíg meg nem keményedik, és óvatosan összekeverjük a diós keverékkel.
- Ha megkelt a tészta, két egyforma részre választjuk. Az egyiket kinyújtjuk egy kb 28 cm hosszú téglalappá.
- A diós keverék felét eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, a széleknél kb 1 centit kihagyva. Lazán feltekerjük a megtöltött tésztát-fontos, hogy ne legyen túl szoros, hogy sütés közben megnőhessen picit a töltelék. Ezt megismételjük a maradék tésztával és töltelékkel.
- Vajjal kikenünk egy tepsit, egymás mellé fektetjük a két tekercset, majd óvatosan összetekerjük őket (mintha hajat fonnánk, csak két tincsből). Ha ez megvan, a tepsit letakarjuk egy nedves ronggyal, és egy újabb órán át kelni hagyjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és ha szeretnénk, a tekercs tetejét megkenjük egy kis tojással, és megszórjuk egy kis cukorral.
- Kb a középső rácson 35-45 percig sütjük amíg aranybarna nem lesz. Sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, mielőtt teljesen kivennénk a tepsiből (így kisebb az esély, hogy eltörik.)
Forrás: Cozonac (Romanian Easter & Christmas bread) - Caroline's Cooking (carolinescooking.com)
Varenyky-Ukrajna
Ukrajnában a Varenyky az egyik leghagyományosabb étel, amit az egész család együtt készít. A szülők együtt gyúrják össze a tésztát, amit kinyújtanak, és pl egy pohár segítségével kör alakúra szaggatnak. Ezután becsatlakoznak a gyerekek, akik megtöltik a kis tésztacsomagokat.
Gyakori töltelékek pl: savanyú káposzta, burgonya, hajdina+túró, burgonya+gomba, édes túró, savanyú túró, cukrozott cseresznye, áfonya, rebarbara.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 1 dl víz (vagy tej)
- só ízlés szerint
- 3 közepes db vöröshagyma
- 6 ek napraforgó olaj
- 5 db burgonya
- 2 dl tejföl (a tálaláshoz, ízlés szerint)
Elkészítés
- Derelyetésztát készítünk: A liszthez hozzáadunk 3 egész tojást, kb 1 dl vizet, és ízlés szerint sót. Kézzel az egészet jól összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Majd konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük 15-20 percig.
- A tésztát 1 mm vékonyra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
- A krumplit felkockázzuk, és puhára főzzük .
- Hagymás zsírt készítünk, és az összetört krumplival összekeverjük.
- A tésztára rakunk a töltelékből, félbehajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, kicsi táskákat formálunk.
- Sós vízben kifőzzük.
- Hagymás zsírral és tejföllel tálaljuk.
Forrás: Varenyiki krumplis derelye | Nosalty
Qaghaq ta' l-ghasel – Málta
Máltán nincsen karácsony Qagħaq tal-għasel nélkül. A fűszeres, édes-illatos krémmel töltött karika elkészítéséhez hagyományosan fekete melaszt használnak, ezt részben vagy akár teljesen az itthon könnyebben elérhető mézzel is helyettesíthetjük. Régebben csak a karácsonyi időszakban volt jellemző, de mára már a máltai mindennapok részévé vált.
Hozzávalók (a tésztához):
- 500 g liszt
- 3 tojássárgája
- 50 g margarin
- víz vagy ánizslikőr
- (édesszájúak az omlós tésztába is tehetnek kis cukrot)
Hozzávalók(A töltelékhez):
- 400 g fekete melasz, méz vagy e kettő kombinációja
- 4 dl víz
- 100 g cukor
- 180 g búzadara
- 1 mandarin, citrom és narancs reszelt héja
- 1 evőkanál ánizsmag
- 1 evőkanál vegyes karácsonyi fűszerek
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál narancsvirágvíz
Elkészítés
- Keverjük össze a tésztához valókat (annyi folyadékot tegyünk hozzá, hogy jól formálható legyen), gyúrjuk össze, majd becsomagolva tegyük a hűtőbe legalább egy órára (vagy egy éjszakára).
- Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.
- Egy nagy serpenyőbe tegyük bele az összes hozzávalót a búzadara kivételével, és lassan, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Amikor a keverék felforr, nagyon lassan kezdjük el adagolni hozzá a búzadarát, továbbra is folyamatosan kevergetve, nehogy a búzadara a serpenyő aljára tapadjon. Forraljuk újra, majd főzzük további 5 percig. Miután kihűlt, egy lefedett tálba átöntve tegyük a masszát a hűtőbe egy órára (vagy egy éjszakára).
- Ezután nyújtsuk ki a tésztát, és nyolc hasonló méretű, hosszúkás téglalapra vágjuk szét. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
- A tésztalapok közepére halmozzuk fel egy-egy hosszú kígyóban a tölteléket. A tésztát óvatosan húzzuk össze a töltelék fölött, ahol a tészta végeit dolgozzuk össze, zárjuk csővé a tésztát. Fordítsuk lefelé, majd a cső két végét is dolgozzuk össze. Éles késsel tegyünk pár bemetszést a tésztagyűrű tetején, hogy a töltelék előbukkanhasson. Helyezzük a süteményt tepsire, majd süssük kb. 15-20 percen át, amíg a tészta bézs színű lesz – de sosem aranybarna, ennél a sütinél ez fontos!
Turrón-Spanyolország
A turrón egy tradícionális spanyol mandulás édesség, ami a spanyol karácsonyok fontos kelléke. Egy nugátról van szó, ami mézből, cukorból, tojásfehérjéből és mandulával vagy egyéb diófélékből készül. Ma már számtalan féle ízesítéssel készítik, van például kókuszos, marcipános, csokis verzió is.
A turrón átlagát tekintve kétféle változat létezik:
- Turrón duro: ebben a változatban a mandulaszemek egészben vannak a turrónban, és a mandulaszemeket körbevévő nugát réteg kemény.
- Turrón blando: itt őrölt mandulát használnak, és ezáltal lágyabb.
Turrón duro hozzávalók:
- 150 g méz
- 150 kristálycukor
- 250 pörkölt mandula (sótlan, a héja nélkül)
- 1 db tojásfehérje
- 2 db ostya (opcionális)
Turrón duro elkészítése:
- Ha nyers mandulánk van, akkor először meg kell pörkölni. A pörkölést csinálhatjuk a sütőben, vagy serpenyőben.
- Egy vastagfalú edényben elkezdjük melegíteni a mézet és a cukrot, alacsony hőfokon. Ha elkezd buborékozni, még főzzük néhány percig, majd levesszük a tűzről.
- A tojásfehérjét felverjük, majd hozzá keverjük a mézes masszához.
- Visszatesszük a tűzre az edényt, és folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük, míg karamell szerű nem lesz az állaga.
- A pörkölt mandulát hozzákeverjük a mézes keverékhez.
- Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Egy tepsit, vagy egy püspökkenyér formát kibéleljük sütőpapírral, és beleöntjük a turrónt. Elegyengetjük, és hagyjuk hűlni minimum 5 órát.
- A turrónt gyakran teszik két ostya közé. Ha használunk ostyát, a sütőpapírral bélelt edénybe rakjuk az ostyát, öntsük rá a turrónt, és a tetejére szintén tegyünk egy ostyaréteget.
Turrón blando hozzávalók:
- 300 g mandula
- 100 g kristálycukor
- 200 g méz
- 1 db tojásfehérje
- fahéj
- reszelt citromhéj
Turrón blando elkészítése:
- Először a mandulát kell előkészíteni. Héj nélküli pörkölt mandulára van szükség, amit le kell darálni. De vásárolhatunk őrölt mandulát is, azt egy serpenyőben folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg kicsit.
- Egy vastag falú edényben alacsony lángon kezdjük el melegíteni a mézet és a cukrot. Ha a cukor teljesen felolvadt, vegyük le a tűzről, és addjuk hozzá a már előtte felvert tojásfehérjét.
- Ha már összeállt a massza, keverjük hozzá egy csipet fahéjat, és egy citrom reszelt héját.
- Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg karamell szerű lesz az állaga.
- Adjuk a masszához az őrölt mandulát, és keverjük össze.
- Béleljünk ki sütőpapírral egy formát, és öntsük bele a masszát.
- Hajtsuk a sütőpapírt a massza tetejére, és tegyünk rá valami súlyt, ami lenyomja.
- Hagyjuk hűlni legalább 5 órát, de az a legjobb, ha egy egész napot.
Forrás: Turrón recept - spanyol mandulás édesség házilag - Flamenco Portál (flamencoportal.hu)
Kapustnica- Szlovákia
A Kapustnica egy főleg Karácsony környékén főzött szlovák étel, tulajdonképpen egy káposztaleves. Településről településre kicsit másképp készítik, nincsen egy konkrét receptje. Van ahol tejföllel, van ahol anélkül készítik.
Hozzávalók (8 személyre)
- 1 kg savanyított káposzta
- 0,5 kg lapocka
- 0,2 kg füstölt hús
- 1 fej nagyobb hagyma
- 50 g szárított gomba
- 5 db szárított szilva
- 5 cm füstölt kolbász
- 2 ek disznózsír
- 2-3 db babérlevél
- 5-6 db szegfűbors
- ízlés szerint fekete bors
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
- Főzés előtt egy órával vízbe áztatjuk a szárított gombát.
- A húsokat kockára vágjuk.
- Zsíron megpirítjuk a hagymát, utána hozzátesszük a húst és tovább pirítjuk. Ha ez megvan, felöntjük kevés vízzel és beletesszük a fűszereket. Ezután mehet bele a füstölt hús, utána pedig a levétől kicsavart és összevágott savanyú káposzta. Időnként felöntjük vízzel, hogy legyen leve. Hozzátesszük a gombát, amit előzőleg beáztattunk, a vége felé mehet bele a füstölt kolbász és a szárított szilva, hogy ne főljön szét.
- Végül utána ízesítjük és esetleg önthetünk bele a savanyú káposzta levéből ízlés szerint. Friss ropogós kenyérrel tálaljuk. Tálaláskor a tányéron levő kapustnica tetejére tehetünk ízlés szerint tejfölt. És kész is!
Forrás: Kapustnica | Tomi Kurucz receptje - Cookpad receptek
Pepernoten-Hollandia, Dánia
A Pepernoten nevének jelentése gyakorlatilag fűszeres dió, de a formáján kívül nincs köze a dióhoz. Hollandiában és Dániában egyaránt fogyasztják kb november közepétől december 5-ig, vagyis Sinterklaas (A magyar Mikuláshoz hasonló alak) ott tartózkodásáig. Vannak, akik olvasztott csokoládéba forgatva fogyasztják.
Hozzávalók:
- 170 gr méz
- 60 gr víz
- 110 gr barnacukor
- 427 gr rozsliszt
- fél tk só
- napraforgó olaj, amennyit felvesz
- 1,5 ek őrölt csillagánizs (az őrölt ánizs veszít az ízéből, ezért érdemes inkább egészet vásárolni, és azt összetörni)
- 1 ek sütőpor
Elkészítés:
- Egy lábasban melegítsük a cukrot 2 és ¾ ek vízzel, amíg el nem éri a 91 fokot (kb amíg lassan bugyog, de még nem forr).
- Vegyük le a cukros szószt a tűzhelyről, és gyúrjuk össze a rozsliszttel (kézimixer segítségével egyszerűbb).
- Az összegyúrt tésztát csomagoljuk bele egy olajjal kikent celofánba, és 1 napig pihentessük szobahőmérsékleten.
- Másnap melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Közben adjuk hozzá a tésztához a maradék vizet, az őrölt ánizst és a sütőport. Alaposan gyúrjuk össze.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb virsli vastagságú rudakra (ha teszünk egy kis olajat a kezünkre közbe, egyszerűbb). Daraboljuk fel kicsi kb üveggolyó méretű golyókra.
- Helyezzük a golyókat egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Nem baj, ha zsúfoltan vannak, vagy egymáshoz értek.
- 20 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. A sütőből kivéve enyhén ruganyosnak kell lennie a tésztának.
- Hagyjuk kihűlni, majd tegyük légmentesen záró dobozba.
Forrás: Pepernoten (Dutch Honey-Anise Sinterklaas Cookies) Recipe (thespruceeats.com)
Pura s mlincima-Horvátország
Ez a pászka jellegű tésztával felszolgált pulykasült a horvát családok egyik kedvenc karácsonyi főétele. Eredetileg Zágráb környéki apostoloktól származik a recept, ami az évszázadok során sokat változott.
Hozzávalók-pulyka:
- 1 egész pulyka (2-3 kg)
- 100 ml napraforgóolaj
- 100 ml víz
- só
Elkészítés-pulyka:
- A pulykahús fogyasztása előtti este (vagy 48 órával előtte) dörzsöljük be a pulykát sok sóval. Ez biztosítja, hogy a pulyka ízletes és szaftos legyen, és ropogósra süljön. Tartsuk fedetlenül és egy éjszakán át hűtőszekrényben.
- Főzés előtt 30 perccel vegyük ki a pulykát a hűtőszekrényből.
- Ha készen állunk a sütésre, tegyük egy serpenyőbe a húst. Öntsük a vizet a serpenyő aljába.
- Ezután kenjük meg az olajjal a pulykát (tegyük rá a szárnyakat), tegyük előmelegített sütőbe (200 fokra állítva), és süssük 30 percig.
- Vegyük le a hőfokot 180 C-ra, és süssük tovább 1,5-2 órán keresztül, amíg a bőr enyhén ropogós lesz.
- Sütés közben 30 percenként kanalazzuk a serpenyő aljáról az olaj-víz keveréket a pulykára.
- Ha megsült, tegyük egy tányérra a pulykát, DE ügyeljünk arra, hogy a szaft a tepsi aljában maradjon – ez fontos a mlinci számára.
Megjegyzés: Főzés közben szükség lehet további olaj hozzáadására.
Hozzávalók-Mlinci:
- fél kg búzaliszt
- 1 tojás
- 2-3 kis tk napraforgóolaj
- só
- meleg víz
Elkészítés- Mlinci:
- Egy tálba öntsük bele a lisztet, a tojást és a sót. Keverjük össze.
- Adjuk hozzá a meleg vizet.
- Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szilárd nem lesz. Adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha ragacsos a tészta.
- A tésztát lisztezett felületre tesszük és kettévágjuk.
- Az első tésztadarabot sodrófával vékonyra kinyújtjuk.
- Folyamatosan adjunk hozzá lisztet, hogy a tészta ne ragadjon a felületére vagy a sodrófára.
- Ha a tésztát kinyújtottuk, vágjuk nagyobb csíkokra, gyémántokra vagy négyzetekre.
- Minden darabot egy serpenyőben sütünk a főzőlapon 1 percig, majd megfordítjuk és sütjük még egy percig.
- Ismételjük meg ugyanezt a nyers tészta maradék felével is.
- Ha elkészült a mlinci, hagyjuk pár órát pihenni egy konyharuhán.
- Mielőtt köretként elkészítenénk őket, néhány napra műanyag zacskóba kell helyezni.
- Elkészítésükhöz tegyük forró sós vízbe 5 percre, majd öntjük bele a sült hús levét tartalmazó tepsibe.
Forrás: Mlinci - Traditional and Authentic Croatian Recipe | 196 flavors
Traditional Croatian Recipes: Roast Turkey With Mlinci | Chasing the Donkey
Ha kipróbáljátok valamelyik receptet, és azzal elbüszkélkednétek az Instagramon, ne felejtsétek megjelölni a @eurodesk_hungary oldalát!
Kedvet kaptál ahhoz, hogy helyben is megkóstolhasd ezeket a finomságokat? Érdekel, milyen külföldi lehetőségek várnak rád? Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és kövess minket Instagramon és Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb fiataloknak szóló nemzetközi lehetőségekről!
Kellemes Ünnepeket kíván az Eurodesk Csapata!