Új utak az ifjúság eléréséhez - A felkereső ifjúsági munka Magyarországon

2024.08.03.
Híreink

Új utak az ifjúság eléréséhez - A felkereső ifjúsági munka Magyarországon

Hány típusú felkereső ifjúsági munka létezik? Vajon minden mobilizálható tevékenység ebbe a kategóriába tartozik? És hogyan néz ki mindez a mindennapi gyakorlatban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a II. Ifjúságszakmai Nyári Egyetemen Szegeden, ahol Antal Ágnes Jozefa és Gergely Miklós tartottak közös workshopot a témában.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok egyre ritkábban vesznek részt a hagyományos közösségi terekben zajló programokon. Ennek oka lehet, hogy ezeket a helyszíneket „cikinek” érzik, vagy egyszerűen a környezetükben nem állnak rendelkezésre ilyen lehetőségek. Ebben a helyzetben különösen fontos szerep jut a felkereső ifjúsági munkának. Ez a módszer arra épül, hogy a szakemberek aktívan keresik fel a fiatalokat ott, ahol mindennapjaikat töltik, és olyan támogatást és programokat kínálnak, amelyek a célcsoport speciális szükségleteihez és élethelyzetéhez igazodik.

Ági jelenleg az ifjúságszakma fejlesztésére összpontosít, támogatva több ernyőszervezet mindennapi tevékenységét, emellett szakemberek számára szervezett találkozókat. Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének titkáraként és a Civil Start Egyesület elnökeként is tevékenykedik. Emellett egyik főszervezője a Szakma az Ifjúságért Akadémiának, amely az ifjúságszakma szereplőit és társszakmáit kívánja összekapcsolni az együttműködés érdekében. Hisz a hálózatok közötti együttműködés fontosságában, és abban, hogy az ifjúság fejlesztése hosszú távú befektetés a jövőbe.

Miklós elsősorban a kevesebb eséllyel rendelkező fiatalokkal foglalkozik felkereső ifjúsági munka keretében. A MINI Ifjúsági Szolgálat segítségével, amely egy felszerelt kisbuszból áll, közvetlenül ott szólítja meg a fiatalokat, ahol éppen tartózkodnak. Célja, hogy olyan településeken is biztosítsa az ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatásokat, ahol ezek az ellátórendszerek csak korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el.

   

A Felkereső ifjúsági munka elmélete és gyakorlata című műhelymunka első részében a felkereső ifjúsági munka hazai megvalósulási formáit tekintettük át példákkal, amelyek hat fő csoportba sorolhatók:

  • járulékos felkereső ifjúsági munka (könyvtárbuszok)
  • kitelepülések (például a Factory Aréna kitelepülése a miskolci Autómentes Napra)
  • megszólító vagy utcai felkereső ifjúsági munka (a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. utcai felkereső munkája)
  • mobil ifjúsági szolgálat (MINI Ifjúsági Szolgálat)
  • szabadidő hasznos eltöltését célzó és az ifjúsági szolgáltatót népszerűsítő felkereső ifjúsági munka (például egyesületek által szervezett kézműves vagy sportfoglalkozások).

A workshop második részében számos játékot ismerhettünk meg, amelyeket könnyedén alkalmazhatunk fesztiválokon vagy kitelepüléseken történő fiatalokkal való találkozások során. Ezek a játékok ideálisak jégtörőként is, elősegítve a gyors kapcsolódást és a kötetlen beszélgetések kezdeményezését.