Tavaszi találkozóját tartotta az Eurodesk magyarországi hálózat

2024.03.20.
Szervezeteknek ajánljuk

Tavaszi találkozóját tartotta az Eurodesk magyarországi hálózat

Minden évben két alkalommal tartja meg partnertalálkozóját a magyar Eurodesk hálózat, amire idén tavasszal március 13-14. között került sor Budapesten, a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. A különlegességét az adta, hogy a koronavírus járvány óta ez volt az első személyes jelenléttel megvalósult tavaszi országos találkozó. A korábbi években ugyanis online gyűltek össze a szakemberek, hogy megosszák a jó gyakorlatokat, és új ismereteket hallhassanak az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület pályázati változásairól, újdonságairól.

A kétnapos szakmai eseményt Molnár Bálint, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ igazgatója nyitotta meg, akit követően a Tempus Közalapítvány főigazgatója, Bodrogi Richárd köszöntötte a résztvevőket. Az inspiráló beszédek során kiemelték az együttműködések fontosságát, illetve a hálózat jelentőségét a fiatal generáció mobilitási lehetőségekről nyújtott tájékoztatásában.

                    

Az ezt követő másfél nap a részletes tájékoztatókkal, információk megosztásával és diskurzusokkal telt. Az Eurodesk országos koordináció ismertette a 2024-ben esedékes, kiemelkedő jelentőségű programokat és kampányokat, többek között az Európai Ifjúsági Hét céljait, az európai választásokkal kapcsolatos információkat és a minden év októberében megvalósuló Time to Move kampányt. Ezek fókuszában azok az események állnak, melyeket partnereink az ország különböző részein valósítanak meg. A programok alatt nem csak a fiataloknak szóló mobilitási lehetőségekről informálják a fiatalokat, de egyben felhívják a figyelmet a soron következő európai parlamenti választások jelentőségére is.

 

A Tempus Közalapítvány kollégáitól részletes tájékoztatást kaphattak az Erasmus+ köznevelés, szakképzés, felnőtt tanulás, felsőoktatás, ifjúság és sport programokról; valamint az Europass nyújtotta lehetőségekről, nem utolsó sorban pedig az Európai Szolidaritási Testület önkéntes lehetőségeinek újdonságairól.

   

Az európai választásokkal kapcsolatos tudnivalókat az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának két munkatársa, Kotlár Eszter és Klebercz Tímea ismertette a jelen lévő Eurodesk partnerszervezetek képviselőinek.

Az esti közös, kötetlen beszélgetés pedig jó alkalom volt a személyes tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztására, egyben megerősítette a hálózatot abban, hogy az együttműködés és innováció mennyire jelentős a munkájukban, hiszen ezek által még hatékonyabban tudják tájékoztatni a fiatalokat a különböző mobilitási lehetőségekről és erősíteni bennük az aktív társadalmi szerepvállalás fontosságát.