Sikeres projektek digitális eszközökkel

2024.10.11.
Események és programok

Sikeres projektek digitális eszközökkel

A digitális kommunikáció új lehetőségeket teremt az ifjúsági projektek sikeres megvalósításában és eredményeik bemutatásában. Cikkünk azt vizsgálja, hogyan formálja át a digitalizáció a projektkommunikációt, bemutatva több Erasmus+ program gyakorlati példáit, valamint hasznos tippeket ad a modern kommunikációs eszközök hatékony használatához.

Korábban disszeminációként emlegettük azt a folyamatot, amikor a projekt eredményeit bemutattuk és terjesztettük, ma viszont a projektkommunikáció kifejezés használata egy átfogóbb és sokoldalúbb megközelítést takar. A digitális eszközök nemcsak a projekteredmények hatékonyabb bemutatását segítik, hanem gyakran felgyorsítják a projektmenedzsment folyamatát is, megkönnyítve olyan feladatokat, amelyek korábban sok időt és energiát igényeltek.

Az Európai Szolidaritási Testület segítséget és tanácsokat is nyújt a projektkommunikáció kapcsán.

Nézd meg a lehetőségeket!

 

A digitális kommunikáció rendkívül széleskörű lehetőségeket kínál, amelyek megfelelő használatával jelentősen hozzájárulhatunk a projektek sikeréhez. Az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjaiban kiemelten fontos szerepe van annak, hogy a fiatalokat elérjük azokon a platformokon, amelyeket nap mint nap használnak. Például a TikTok szórakoztató és látványos tartalmakra alkalmas, míg a LinkedIn inkább egy professzionálisabb közeg, de az álláskeresésen kívül rengeteg más dologra is megfelelő lehet. Szeptember 18-án zajlott le a Tempus Közalapítvány A mesterséges intelligencia hangja – hatékony kommunikáció az MI segítségével c. kommunikációs tréningje, amelyen Bertalan Zsófia, aki a TKA Erasmus+ kommunikációjáért felelős csoportvezetője előadásában több jógyakorlatot is bemutatott. Ezek közül szeretnénk most párat ismertetni.

A Természetfilm.hu Egyesület által megvalósított KA2-es projekt, amely pályázati kategória szervezetek és intézmények közötti együttműködések megvalósítását teszi lehetővé. A Természetfilm.hu Egyesület öt országot összekapcsolva a hulladékgazdálkodás kérdését dolgozta fel. A projekt különlegessége, hogy a legfiatalabb korosztályt célozta meg, és rendkívül izgalmas, interaktív weboldalon keresztül vonta be a célcsoportot. A tematikus hetek segítségével folyamatosan fenntartották az érdeklődést, így a projekt kommunikációja nemcsak hatékony, hanem élvezetes is volt a résztvevők számára.

A 21 NAP Egyesület nívódíjas projektje, a "Who Do you Follow?" remek példa arra, hogyan lehet online és személyes workshopok, valamint tapasztalatcserék segítségével aktív és elérhető hálózatot kiépíteni a fiatalok számára.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum TikTok oldalán a fiatalok saját tartalmaikkal közvetlenül népszerűsítik a mobilitási projekteket, elérve ezzel a célcsoportjukat egy olyan platformon, amit napi szinten használnak.

A Tempus Közalapítvány YouTube csatornája és az Erasmus+ sikertörténetek segíthetnek abban, hogy további ötleteket merítsenek a fiatalokkal foglalkozó szakemberek. Továbbá Az ErasmusDays, amelyet 2024. október 14. és 19. között rendeznek, és ami remek alkalmat biztosít a tapasztalatok és sikerek megosztására.  

Az Eurodesk partnerek is számos ifjúsági cserét valósítanak meg, ahol a digitalizáció és annak hatásai gyakran központi témaként jelennek meg. Érdemes felkeresni őket, hiszen rengeteg lehetőséget kínálnak a fiatalok számára, hogy új készségeket szerezzenek és bővítsék kapcsolati hálójukat.