Nemzetközi lehetőségek és környezettudatosság

2023.08.11.
Tippek és ötletek fiataloknak

Nemzetközi lehetőségek és környezettudatosság

Gondolkodsz azon, hogy valamilyen nemzetközi projektben vegyél részt, de közben szeretnéd óvni a környezeted? Esetleg érdekel a téma és bővítenéd ismereteidet? Mutatunk pár lehetőséget, amivel nem csak a tudásodat bővítheted, de közben hozzájárulsz környezetünk védelméhez.

Az elmúlt években egyre jobban előtérbe kerül a környezetvédelem fontossága és annak tudatosítása a lakosság körében. A fiatalok világnapja idei tematikája ennek jegyében a Környezetvédelmi készségek: Egy fenntartható világ felé.

A fenntartható és éghajlatbarát világ felé való elmozdulás nemcsak a globális éghajlati változás, hanem a fenntartható fejlődési célok elérése és teljesítése szempontjából is fontos. A zöldebb világra való sikeres átállás a zöld készségek fejlesztésétől is függ, amelyek „a fenntartható és erőforrás-hatékony társadalomban való élethez, annak fejlesztéséhez és támogatásához szükséges ismereteket, képességeket, értékeket és attitűdöket” jelentik. Ezek közé tartoznak egyrészt azok a technikai ismeretek és készségek is, amelyek lehetővé teszik a zöld technológiák alkalmazását, másrészt az a tudás, értékrendszer és attitűd, ami megkönnyítheti a döntések meghozatalát.

Szeretnél környezettudatosabban élni, de nem érzed elégnek a tudásod, vagy csak nem tudod, hogyan állj neki? Számtalan nemzetközi lehetőség közül választhatsz, amelyek mind segíthetnek elindulni ezen az úton. De melyek ezek?

  1. Ifjúsági csere

Az ifjúsági cserék során nemformális módszerekkel szerezhetsz új tudást, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy workshopok, játékos feladatok és beszélgetések révén zajlik az ismeretek megismerése és átadása. Több ificsere reflektál az új kihívásokra, így a környezetvédelem, a fenntarthatóság, vagy akár a zero waste tematikájában megvalósuló projekt közül lehet választani. Megismerkedhetsz a fenntartható fejlődési célokkal, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás alapjaival, vagy akár részt vehetsz szemétgyűjtő akciókban is. Az ificserék felhívásaival Facebook csoportokban lehet találkozni (Erasmsus+ Youth Exchanges, Erasmus+ Projects Opportunities), de érdemes felvenni a kapcsolatot valamelyik Eurodesk partnerrel is további információkért.

  1. Önkéntesség

A Szolidaritási Testület támogatásával önkéntesként bekapcsolódhatsz projektek megvalósításába. Elmehetsz gazdálkodni és élni egy ökofarmra, ahol a növénytermesztés alapjai is elsajátíthatóak; de akár mediterrán országokban menthetsz teknősöket vagy madarakat. Ezzel pedig nem csak szakmai tapasztalattal, de értékes tudással is gazdagodhatsz.

  1. Szolidaritási projektek

Fogj össze barátaiddal és valósítsatok meg egy olyan projektet, amivel jobbá tehetitek a lakóhelyetek és az ott élők mindennapjait. Szervezhettek szemétgyűjtést, szelektív hulladéksziget létrehozását kezdeményezhetitek, vagy akár a biodiverzitás visszaállítását célzó ötletet is megvalósíthattok.

És mit tehetsz te?

  1. Bármelyik nemzetközi lehetőséget is választod, igyekezz zölden utazni, azaz repülőgép helyett vonattal eljutni a célállomásra!
  2. Less el jó ötleteket és praktikákat a többi résztvevőtől, hiszen mindig lehet tanulni új dolgokat! Ezeket azután szépen lassan be tudod építeni a saját életviteledbe.
  3. Tudatosíts a téma fontosságát a társaid és környezeted körében! Oszd meg tapasztalataidat és a tanultakat másokkal, így terjesztve a „zöld” gondolkodást! Ha pedig a témába illő projektben vettél részt, írd meg nekünk a Ti történeteitekbe, motiválva ezzel másokat is!