Milyen politikai csoportok vannak az Európai Parlamentben?

2024.02.13.
Fiataloknak ajánljuk

Milyen politikai csoportok vannak az Európai Parlamentben?

Az Európai Parlamenti képviselők nem egyedül látják el feladatiakat, hanem meggyőződésük és prioritásaik alapján csatlakoznak egy csoporthoz. Ismerd meg ezeket az európai parlamenti képviselőcsoportokat!

Az európai parlamenti képviselők többsége politikai hovatartozás szerint csoportokba szerveződnek, hogy nagyobb hatást gyakorolhassanak az uniós jogszabályokra és politikára. A belső szervezeti kialakítás érdekében a csoportok egy elnököt, egy elnökséget és egy titkárságot neveznek ki.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai:

Jelenleg 7 képviselőcsoport van az Európai Parlamentben, minden képviselő csak egyhez tartozhat. Emellett vannak olyanok is, akik egyetlen csoporthoz sem tartoznak, őket független képviselőknek nevezzük.

 

A képviselőcsoportok mellett az EP-képviselők a 20 állandó bizottság egyikéhez, vagy akár többhöz is csatlakoznak, amikben különböző területekkel dolgoznak. A külföldi mobilitási lehetőségekkel, például az Erasmus+ programmal kapcsolatos jogalkotási javaslatokkal a Kulturális és Oktatási Bizottság tagjai foglalkoznak.

Az európai parlamenti képviselők átlagosan havonta egyszer tartanak plenáris ülést Strasbourgban vagy Brüsszelben. Ilyenkor vitatják és szavazzák meg a bizottságok és a képviselőcsoportok által előkészített törvényjavaslatokat. A képviselők az ülésteremben politikai hovatartozásuk szerint foglalnak helyet, balról jobbra haladva. Ezt az ülésrendet a képviselőcsoportok elnökeivel való megállapodások határozzák meg.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!