Miket tanultunk 2023-ban? - Az Eurodesk hálózat kiadványai

2023.12.07.
Szervezeteknek ajánljuk

Miket tanultunk 2023-ban? - Az Eurodesk hálózat kiadványai

2023-ban ünnepeltük a készségek európai évét, amivel új lendületet adtunk az életen át tartó tanulásnak. Az Eurodesk Brussels Link (EBL) idén is lehetőséget biztosított számunkra és partnereink számára, hogy fejlesszük módszereinket a fiatalokkal való kommunikációban és a tanácsadásban.

1. A helyes digitális márkaépítés startégiájának kidolgozása alappillére a hatékony kommunikáció kiépítésének. Az Eurodesk Social Media Guidebook azt tárgyalja, hogyan használjuk megfelelően a különböző közösségi média csatornákat, milyen tartalmakat gyártsunk ezekre, és hogyan tartsuk a kapcsolatot a felhasználókkal. A lépések betartásával és alkalmazásával több fiatalt tudunk bevonni a kommunikációba. 

 

2. A megfelelő csatornák kiválasztása és tartalmak készítése mellett új technikákkal gyarapíthattuk tudásunkat az inkluzív kommunikáció területén is, köszönhetően a Guide on Inclusive Communication kiadványnak. Részletesebben megismerhettük az inkluzív kommunikáció alapelveit, hogy egy még tudatosabb stratégiát dolgozhassunk ki. Ezzel egy befogadóbb párbeszéd alakulhat ki a fiatalokért dolgozó szakemberek és a nehezebben elérhető csoportok között.

3. A külföldi lehetőségek közötti eligazodásban segít az Útikalauz a következő európai élményedhez brossúra, amiben összegyűjtötték az Eurodesk hálózat által szervezett kampányok mellett a különböző oktatási ösztöndíjakat és gyakornoki helyeket is. Ez a kiadvány elsősorban a fiataloknak nyújt információt a különböző nemzetközi lehetőségekről.

4. Idén a készségfejlesztés mellett szerepet kaptak a fiatalok mentális egészségével foglalkozó témák, kutatások is. Az YIminds - Mentális egészség és ifjúsági információs szolgáltatások átfogó jelentés azt a célt szolgálja, hogy elmélyítse az ifjúsági szektorban dolgozó szakemberek ismereteit a fiatalok mentális egészségével kapcsolatban. Ennek egyik kiemelt pontja a „kultúrsokk” jelenség, illetve annak feldolgozása volt. A Time to Mind angol nyelvű kiadvány azokkal a fiatalokat érintő hatásokkal foglalkozik, amelyek a fiatalokat érik egy hosszabb külföldi utazás során. A változásokhoz, az új helyzethez, új környezethez való adaptáció mellett felhívták a figyelmet azokra a mentális jelekre is, amikre mind a fiataloknak, mind a szakembereknek oda kell figyelniük.  

                                                              

 

5. Az Európai Unió működéséről, illetve az európai aktív polgársági részvételről olvashatunk az Euro-Participation and Euro-Activism kiadványban. Támpontot ad a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára abban, hogy miként ösztönözzék a fiatalokat a 2024-es európai parlamenti választásokon való részvételre, hiszen nekik is tisztában kell lenniük azzal, hogy minden egyes szavazatukkal befolyásolhatják Európa polgári és politikai jövőjét. Ezért rendkívül fontos, hogy megismerkedjenek az Európai Unió történelmével, a különböző EU-s intézmények működésével, az őket megillető jogokkal, és nem utolsó sorban a rendelkezésre álló lehetőségekkel az Unión belül.

6. Nem csak az Eurodesk Brussels Link által készített kiadványokból tanulhatunk, de az Eurodesk partnerszervezetek jó gyakorlataiból is. Mint minden évben, így 2023-ban is kiosztották az Eurdesk Awards díjakat négy különböző kategóriában. Ezen ifjúsági információs projektek megismerésével olyan jó példáknak lehettünk szemtanúi, amik bizonyították a fiatalokkal való munka igazai erejét, emellett olyan módszerekkel lehettünk gazdagabbak, amik az ifjúsági információ-szolgáltatás területén hosszú távon is segítségünkre lehetnek.