Miért érdemes szavaznod? 2. rész

2024.03.18.
Fiataloknak ajánljuk

Miért érdemes szavaznod? 2. rész

Az Európai Parlament olyan jogszabályokat fogad el, amelyek Európa-szerte mindenkire hatással vannak, legyen szó nagy országokról vagy kis közösségekről, globális vagy helyi szinten. Vegyél részt a szavazáson, hogy te is alakíthasd Európa életét!

Európai Uniós polgárként lehetőséged van megválasztani a képviselőket, akik törvénnyé formálhatják az elképzeléseinket. Szavazatoddal olyan területek fejlődését befolyásolhatod, mint a szociális biztonság vagy az utazás szabadsága!

Utazás

Az Európai Unió egyik alapelve az emberek szabad mozgása, amihez mára már hozzátartozik a telefonálás és az internethasználat példátlan egyszerűsége is. Ez a jövőben sem lesz másképp, mivel 2032-ig meghosszabbították a „Roam-like-at-home” rendszert, hogy az EU és az EGT országaiból felár nélkül lehessen SMS-t küldeni és internetezni.

Szociális biztonság

A biztonságérzet megteremtése mind külföldön, mind Magyarországon nagyon fontos. Az Európai Parlament szociális védőháló kialakítására szólította fel a tagországokat az Európai Unió által előírt közös szabályoknak megfelelően. A társadalombiztosítási rendszert minden tagállam önállóan alakítja ki. Ez azt jelenti, hogy az egészségügy, a munka, a nyugdíj és a családi ellátásokat a munkahellyel rendelkezőknek a foglalkoztatás helye szerinti tagállamnak kell nyújtania, munkahely hiányában pedig a lakhely szerinti tagállamnak.

Egészség

Az Európai Parlament az évek során következetesen támogatta az egységes közegészségügyi politika kialakítását. A mostani törvényhozási időszak elején többek között szorgalmazta, hogy az EU egészségügyi politikájának kiemelet prioritása legyen a rák elleni küzdelem.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!