Miért érdemes szavaznod? 1. rész

2024.02.22.
Fiataloknak ajánljuk

Miért érdemes szavaznod? 1. rész

A 2024-es európai választásokon való részvétellel lehetőséged nyílik megváltoztatni az Európa életét! A Miért érdemes szavaznod? című 3 részes cikksorozatunkban megtudhatod, hogy miért számít a szavazatod!

Az Európai Unió működése során számos olyan fontos kérdéssel foglalkozik, mint az oktatás vagy a környezetvédelem. Az ezekre vonatkozó törvények és kezdeményezések elfogadása vagy elutasítása minden tagállamra, ezáltal minden állampolgárra hatással vannak.

Oktatás és ifjúság

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az uniós országok fiataljaink nemzetközi mobilitási lehetőségeivel. Az 1987-ben alapított Erasmus+ az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja, amiben évente több százezren vesznek részt. Az évek során a külföldi tanulási és mobilitási programok palettájára sorra kerültek fel újabb lehetőségek, mint az ifjúsági cserék vagy az Európai Szolidaritási Testület keretében működő külföldi önkéntesség.

Környezetvédelem

Nincs „Planet B”, ezért kiemelten fontos annak megóvása. Az Európai Parlament 3 évvel ezelőtt fogadta el az EU klímatörvényét, melynek értelmében a kibocsátások 55%-os kötelező csökkentését írta elő 2030-ig, valamint klímasemlegesség elérését tűzte ki célul 2050-ig. Emellett az EU kitiltotta az egyszer használatos műanyagot az uniós piacról.

Jogok

Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása mind az Európai Unió alapvető értékei. Az EU feladata azonban nem csak ezen jogoknak a biztosítása és védelme az uniós polgárok felé, hanem bármely érték megsértéséért szankciókat vezet be a tagállamokkal szemben.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!