Mi történik a választások után?

2024.05.08.
Fiataloknak ajánljuk

Mi történik a választások után?

Sokszor olvashattál már arról, hogy hogyan készülj a 2024-es európai választásokra. De mi történik utána? Összeszedtük, mire számíthatsz!

Június 9-én este, az utolsó lezárt boríték urnába helyezése után elkezdődik az európai választásokra leadott szavazatok összeszámolása, amit akár élőben is követhetsz.

Mi várható a választások után?

Az eredményhirdetés után megkezdődnek a tárgyalások a képviselőcsoportok kialakításáról, amire az újonnan megválasztott EP-képviselőknek az első plenáris ülésig van idejük. Erre 2024. július 16-án kerül sor, Strasbourgban. Az új parlamenti ciklus hivatalosan ezen a napon veszi kezdetét.

Az új EP-képviselők a háromnapos ülésezés alatt megválasztják az Európai Parlament elnökét, a 14 alelnököt és az 5 kvesztort (A kvesztorok látják el az Elnökség által megállapított iránymutatások alapján a képviselőket közvetlenül érintő igazgatási és pénzügyi feladatokat.) Emellett megállapodnak a Parlament szakbizottságainak és albizottságainak számairól is, elkezdődik az új jogalkotási ciklus.

A választások után az Európa Tanács dönt az Európai Bizottság elnökjelöltjeiről, majd az erről folytatott konzultációk után az Európai Parlament megválasztja az Európai Bizottság új elnökét. Ezt követően a tagállamok a Bizottság új elnökével közösen javaslatot tesznek a biztosjelöltekre. A leendő biztosok mindegyike egy adott szaktárcáért felel, ezért az Európai Parlament szakbizottságai hallgatják meg a jelölteket, amit követően az EP-képviselők plenáris ülésen szavaznak az Európai Bizottság új tagjairól, akiket majd 2024 őszén iktatnak be a hivatalukba.

Mi történik Magyarországon?

Az európai választások után itthon is egy tartalmas és izgalmas időszak elé nézünk, ugyanis hazánk immár második alkalommal fogja betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Magyarország először 2011 első felében látta el ezt a posztot. Ez volt az első olyan elnökség, aminek feladatait az Európai Unió alaptörvénye pontosan leírta. Az akkori félév kiemelt eseményei közé tartozott a Gazdasági- és Pénzügyek Tanácsának informális ülése (Ecofin Tanács) és a 17 informális miniszteri találkozó.

Több mint egy évtizeddel később ismét a spanyol-belga-magyar trióra került a sor, hogy 2023 júliusa és 2024 decembere között ellássák ezt a feladatot. Magyarország július 1. és december 31. között fogja betölteni a pozíciót, majd átadja a soron következő Lengyelországnak.

Mivel jár az, ha egy ország az EU Tanácsának a soros elnöke?

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége fontos szerepet játszik Európa stabilitásának fenntartásához és problémamentes működéséhez. A soros elnökségek rendszere az európai integráció alapértékéhez vezethető vissza, melynek köszönhetően 6 hónapig a tagállamok mindegyike az Unió politikájának középpontjába kerül. Az elnökséget betöltő államok hármas csoportokban, úgynevezett elnökségi triókba osztva szorosan együttműködnek egymással. Legfőbb feladatuk, hogy segítsék a Tanácsban végzett jogalkotási munkát, biztosítsák az EU programjainak folytonosságát, és ügyeljék a tagállamok közötti problémamentes együttműködést.

A jelenlegi EU Trió – köztük Magyarországgal – 18 hónapos programtervének fő témái közé tartozik a klímamentesség, az európai értékek előmozdítása a világban, és az európai gazdasági bázis fejlesztése.

 

Ha még többet szeretnél tudni az Európai Parlamentről, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai parlamenti választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 9-én!