Magyarország története az Európai Unióban

2024.02.22.
Fiataloknak ajánljuk

Magyarország története az Európai Unióban

Idén május 1-jén ünnepeljük Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját. Ismerd meg röviden ezt a két évtizedes történetet!

Magyarország 2004. május 1-jén, tíz évvel a csatlakozási kérelem benyújtását követően az Európai Unió teljes értékű tagja lett. Hazánk ezzel a többi tagországgal egyenrangú döntéshozó lett, valamint szerves részévé válhatott a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb piacának is. Az egységes piacnak köszönhetően a külföldi termékeket vámmentesen, biztonságosabban vásárolhatjuk meg.

Az Európai Unióhoz, valamint a schengeni övezethez való csatlakozásnak köszönhető, hogy a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak vagy végezhetnek önkéntes tevékenységet külföldön. Az évek során az Erasmus+ és az Erasmus+ ifjúsági programok mellett megjelentek olyan lehetőségek, mint a 18 évesek európai utazását biztosító DiscoverEU és a külföldi önkéntes tevékenységek megvalósítását támogató Európai Szolidaritási Testület is.

Magyarország két évtizedes tagsága alatt 2011 első felében ellátta el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az EU ezen intézményének nincs állandó elnöke, munkáját félévente más-más tagország látja el. Ezalatt a hat hónap alatt Magyarország miniszterei elnököltek az EU Tanácsának ülésein, segítették kialakítani a találkozók menetrendjét a szakpolitikai területeken, valamint egyeztettek a többi uniós intézményekkel.

Az EU-hoz való csatlakozás a kultúra fejlődését is elősegítette. 2010-ben Isztambul és Essen városai mellett Pécs, míg 2023-ban Veszprém volt Európa egyik kulturális fővárosa. A cím elnyerésével ezek a városok lehetőséget kaptak infranstrukturális fejlesztésre, kulturális programok megújítására és szervezésére, valamint ezek európai szintű népszerűsítésére.

Választások és képviselők

Az első magyarországi európai választást az EU-hoz való csatlakozás évében, 2004. június 13-án tartották.

Az európai választásokon Magyarország egyetlen többmandátumos választókerületként funkciónál. Az állampolgárok a hazai pártok által összeállított pártlistákra adhatják le a szavazatokat, amin a pártok a lehetséges EP-képviselőket a választások előtt jelölik ki. A jelenlegi ötéves periódusban megválasztott képviselők többsége az Európai Néppárt (kereszténydemokraták) képviselőcsoport tagjaként látják el feladataikat az Európai Parlamentben.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 6. és 9. között!