Lezajlott az idei Navigátor szakmai műhelynap

2023.11.20.
Események és programok

Lezajlott az idei Navigátor szakmai műhelynap

November 8-án került megrendezésre az Európai Bizottság támogatásával működő Euroguidance, EPALE, Eurodesk, Europass hálózatok, valamint az EKKR Nemzeti Koordinációs Pont magyarországi képviselői által szervezett szakmai műhelynap.

Az Európai Bizottság 2023-at a Készségek Európai Évévé nyilvánította. A Navigátor szakmai műhelynap idei fókusztémájával a tematikus év eseményeihez csatlakozott. 

A két évente megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a tanulási, munkavállalási, önkéntes vagy egyéb célú mobilitási tanácsadásban dolgozó szakembereknek kézzelfogható, mindennapi munkájában hasznosítható segédeszközöket nyújtson, valamint interaktív módon, konkrét, gyakorlati tapasztalatokat és módszertant mutasson be. 

Balogh Edit, a EQF Nemzeti Koordinációs Pont szakmai vezetőjének köszöntője után panelbeszélgetés vette kezdetét, melynek keretében Bozsits József, a Vidéken Jó! Alapítvány elnöke, Ütőné dr. Visi Judit, tantárgypedagógiai szakértő, Mokrai Attila, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, valamint Csatlós Ágnes a Heves Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályától a készségek a gyakorlatban témát járták körbe. 

A folytatásban a párhuzamos szekciókban három program közül választhattak a résztvevők. Balogh Edit, a EQF Nemzeti Koordinációs Pont szakmai vezetője, Kurdi Mónika, Eurodesk koordinátor és Makovi Ágnes az Európa Ifjúsága Egyesülettől, mint Eurodesk partner a Nemformális készségek láthatóvá tétele, kompetencia alapú fejlesztés c. előadásuk keretében a nemformális tanulás témakörével foglalkoztak, az így elsajátítható és fejleszthető készségek fókuszba helyezésével. Bemutatták az Eurodesk ifjúsági információ-szolgáltató hálózat tevékenységeit, valamint azok a különböző nemzetközi ifjúsági mobilitási projekteket, melyek a gyakorlatban hatékonyan támogatják a kulcskompetenciák fejlesztését. Mindemellett ismertették azt az eszközt, a Youthpass-t, mely segíti a mobilitási projektekben résztvevőket abban, hogy az összes megszerzett készséget és tapasztalatot hitelesen rögzítsék és értékeljék. 

Dr. Répáczki Rita, munka-szervezetpszichológus, coach Pályaválasztást, pályamódosítást támogató készség- és kompetenciafejlesztés a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyakorlatában című előadásában a vállalkozóvá válásról, az ehhez szükséges készségekről, és ezen kompetenciák felmérésének lehetőségeiről beszélt. Bemutatta a Vállalkozói kompetenciák kérdőívét, annak célját, tartalmát és kiértékelését, illetve egy interjú alapú módszert is ismertetett. 

Ruzsa Alexandra, a Békés Vármegyei Kormányhivatal pályaorientációs központjának munkatársa a Digitális készségek felmérésének gyakorlata a Békés Vármegyei Kormányhivatal Pályaválasztási Központjában című előadásában bemutatta a Digitális Európa Programot és a 2030-ra kitűzött célokat, majd ismertette a digitális alapkészségeket és kompetenciákat. Kitért arra, hogy miért fontosak a digitális kompetenciák, és mit tehetünk fejlesztésük érdekében - hangsúlyozva, hogy a jövőben még nagyobb szükség lesz rájuk. A párhuzamos szekciókban Sajgó Judit, klinikai szakpszichológus az Euroguidance Én Utam társasjátékot mutatta be, melyet az érdeklődők ki is próbálhattak.  

Az eredeti cikk az europass.hu oldalon olvasható.