Ifjúsági munka és ifjúságpolitika Finnországban II. rész

2024.07.22.
Híreink

Ifjúsági munka és ifjúságpolitika Finnországban II. rész

Legutóbbi cikkünk a finn ifjúságpolitika keretrendszeréről szólt, a mostaniban pedig bemutatjuk, hogyan épülnek fel a finn ifjúsági szervezetek, milyen izgalmas nemzetközi, települési és régiós programok várják a fiatalokat, és a települési ifjúsági munkáról is olvashatsz. Külön bemutatjuk Mikkeli városát, ahol az ifjúsági programok és szervezetek dinamikus hálózata támogatja a fiatalok fejlődését és közösségi részvételét!

Nemzetközi kapcsolatok, regionális és települési együttműködések

A települések szabadon eldönthetik, hogy a rendelkezésre álló keretből hány ifjúsági szakembert foglalkoztatnak, milyen létesítményeket tartanak fenn, és milyen programokat támogatnak. Gyakoriak a régiós összefogások is, mivel Finnországban a távolság két település között jelentős lehet. Ennek ellenére egyre több település szervez közösen fesztiválokat, fejlesztik a vidéki ifjúság lehetőségeit. Erasmus+ ifjúsági cseréket és tréningeket is egyre többet szerveznek, lehetővé téve a vidéki területek aktív részvételét a nemzetközi programokban.

Szervezetek

Finnországban az ifjúsági munka kiemelkedő szerepet játszik a fiatalok fejlődésében és támogatásában. Az ifjúsági munka különböző formái közé tartozik az ifjúsági központok működtetése, szabadidős tevékenységek szervezése (nyáron számos tábort szerveznek fiataloknak), tanácsadás és mentori szolgáltatások nyújtása, valamint a helyi ifjúsági tanácsok létrehozása és támogatása. Érdekesség, hogy a törvény értelmében a legkisebb településnek is rendelkeznie kell ifjúsági tanáccsal, ami lehet akár egy kétfős bizottság is. Az alapelv, hogy a fiataloknak hallatniuk kell a hangjukat, bele kell szólniuk az őket érintő döntésekbe, és bátran kezdeményezhetnek saját projekteket.

Az ifjúsági központok és a nonprofit szervezetek közösségi terei Finnországban nem csupán találkozási helyek, hanem olyan közösségi terek, ahol a fiatalok különböző programokon vehetnek részt, fejleszthetik képességeiket és közösségi élményeket szerezhetnek. Az ifjúsági munkások feladata, hogy támogassák a fiatalokat ezekben a tevékenységekben, és segítsék őket a társadalmi részvételben.

Ilyen például a 4-H szervezet, ami klubtevékenységeket biztosít a fiatalok számára. A 4-H keretében a fiatalok együtt főznek és kertészkednek, de munkavállalási lehetőségeket is kínál: ha egy 15 éves fiatal bébiszitter szeretne lenni a nyáron, felkeresheti a 4-H helyi irodáját, ahol felkészítik és összekötik őt egy családdal. Ez sokkal biztonságosabb, mint egy Facebook-hirdetésre válaszolni. Emellett vannak hálózatok, amelyek menekültek integrálásával, bevándorlók iskoláztatásával és fiatalok munkahelykeresésével foglalkoznak.

Mikkeli város példája

Mikkeli egy 52 000 fős település, amelyhez közigazgatásilag több kisebb város és falu is tartozik. Összesen 23 oktatási intézmény található itt, köztük 3 egyetem, 2 szakiskola (az egyikben ifjúsági munkások képzése is folyik), több középiskola, általános iskola és óvoda. Mikkeli város ifjúsági szolgáltatásai kiemelkedőek: az önkormányzat 2 ifjúsági referenst és 9 ifjúsági munkást foglalkoztat, akik az öt helyi ifjúsági központban dolgoznak. Ezek a munkások olyan területeken tevékenykednek, mint nemzetközi kapcsolatok, sport vagy drogprevenció. A város hat felkereső ifjúsági munkást és három iskolai ifjúsági munkást is foglalkoztat.

Mikkeliben található a XAMK egyetem, amely alap- és mesterképzést biztosít az ifjúsági szakemberek számára. A felsőoktatásban szerzett diplomával könnyebben el lehet helyezkedni a szektorban, ezért elég sokan vesznek részt a képzésben. Emellett itt működik a Juvenia – Youth Research and Development Center, amely tananyagfejlesztéssel, projektmenedzsmenttel és régiós fejlesztések koordinálásával foglalkozik. A helyi ifjúsági tanács támogatást kap az önkormányzattól, idén már több moziestet, koncertet és beszélgetést szervezett, így a fiatalok már nem feltétlenül utaznak el ezen élményekért Helsinkibe. Az ifjúsági programokról az Instagramon is hírt adnak, figyelemfelhívó plakátjaik jó példák lehetnek saját rendezvények promotálására. Az Instagram oldal itt elérhető: Mikkelin nuorisopalvelut.