Idén is értékelte az Unió helyzetét az Európai Bizottság elnöke

2023.09.18.
Események és programok

Idén is értékelte az Unió helyzetét az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is számot adott az Európai Unió 2023. évi sikereiről és a tagállamok előtt álló kihívásokról.

Az egész európai kontinens (benne az Európai Unió tagállamaival) a BREXIT és a koronavírus járvány leküzdése után újabb kihívásokkal kellett, hogy szembesüljön. A 2023-as év az energiaárak emelkedésével és az ukrán menekültek befogadásával próbára tette az Unió egészét. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy mindezek ellenére az EU számos területen képes volt közösen fellépni. Így a zöld és a digitális átállás terén, valamint a társadalmi befogadás, a női és digitális jogok vonatkozásában tett jelentős előre lépéseket.

A Bizottság elnöke továbbá beszélt a 2024-es európai választásokról, a fiatalok aggodalmairól (megélhetés és elhelyezkedés a munkaerőpiacon), az EU gazdasági versenyképességéről a globális piacokon, valamint a környezetünket fenyegető klímaváltozásról.

Mindemellett von der Leyen kitért a jövőre is: az említett pontok között szerepelt az EU bővítésének és integrációjának mélyítési lehetőségei, az Unió határán kívüli partnerségek erősítése, illetve a mesterséges intelligencia etikus felhasználásának szabályozása is.

A jelenlegi jogalkotási ciklusban az idei beszéd a jövő évi választások miatt az utolsó évértékelő volt. Az Európai Bizottság elnökének gondolatai és az azt követő vita magyar tolmácsolással visszanézhető ezen a felületen.