Hogyan őrizd meg a mentális egészséged?

2023.12.08.
Fiataloknak ajánljuk

Hogyan őrizd meg a mentális egészséged?

A diáklét egyik elkerülhetetlen velejárója a vizsgaidőszak és az ezzel járó stressz. Ha úgy érzed mindent kipróbáltál már, de még mindig szorongással töltenek el az előtted álló feladatok, akkor adunk néhány tanácsot a mentális egészséged megőrzéséhez!

Mit jelent a mentális egészség?

A mentális egészség alatt az érzelmi, pszichológiai és szociális jólétét értjük. Ez magába foglalja azt, hogy hogyan gondolkozol, érzel és cselekszel különböző helyzetekben. A fizikális jólét és a mentális egészség kettőse kell ahhoz, hogy megfelelően tudd kezelni a stresszt, ez befolyásolja a döntéseidet, a másokhoz való viszonyodat és azt is, hogyan éled és élvezed az életet.

Jelek, amikre mindenképp figyelj oda!

A stressz, illetve annak kezelés sokszor a felnőtteknek is kihívást jelent. Vannak azonban bizonyos jelek, amikre fontos odafigyelned. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, akkor fordulj a családodhoz, barátaidhoz, vagy keress fel egy szakembert!

  1. Folyamatos lehangoltság érzet, szorongás vagy frusztráció, ami már kihat a mindennapjaidra.
  2. Elzárkózol a többi embertől, nem vágysz senki társaságára.
  3. Folyamatos fejfájást, gyomorfájdalmakat, álmatlanságot vagy étvágytalanságot tapasztalsz.
  4. Csak alkohollal vagy tudatmódosító szerekkel tudod elviselni a stresszes vagy érzelmileg megterhelő szituációkat.

 

Hogyan kezeld a vizsgaidőszak alatti stresszt?

Fontos, hogy ne helyezz túl nagy nyomást magadra a jegyeid miatt! Mutatunk néhány egyszerű tippet, amivel zökkenőmentesen és sikeresen zárhatod a félévedet!

  1. Készíts időbeosztást!

Készíts magadnak egy táblázatot, amiben saját magadnak beoszthatod azt, hogy mit és mennyit fogsz tanulni az adott napon. Fontos, hogy szüneteket is beiktass!

  1. Találj rá a számodra megfelelő módszerre!

A vizsgára való tanulásban stresszforrás lehet a nem megfelelő tanulási technika használata. Alakíts ki magadnak egy módszert, amivel könnyebben és élvezhetőbben megy az anyagok elsajátítása!

  1. Szánj időt a kikapcsolódásra!

Törd meg a monotonitást és iktass be egy kis én-időt! Legyen szó akár mozgásról, a kedvenc sorozatodról vagy csak egy kis sétáról a friss levegőn, a lényeg, hogy élvezetesebben teljenek a napjaid.

  1. Nem vagy egyedül!

Ne zárd ki a külvilágot! Legyél a szeretteiddel, ebédelj együtt a barátaiddal, vagy beszélgess a szaktársaiddal, akik hasonló helyzetben vannak!