Kategória 1

2021.12.07.
Híreink

Gent nyerte el az Európa Ifjúsági Fővárosa címet!

2021.12.07.
Híreink

Gent nyerte el az Európa Ifjúsági Fővárosa címet!

Az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri Gent városát tartotta érdemesnek arra, hogy 2024-ben Európa Ifjúsági Fővárosa legyen.

Gent győzelméhez hozzájárult, hogy a városvezetés céljául tűzte ki, hogy a fiatalokat bevonják a város demokratikus életébe és a döntéshozási folyamatokba. Ezzel kívántak reflektálni a belga parlament októberi döntésére, miszerint az európai választásokban való részvételhez kötött életkort 16 évre csökkentették, így még nagyobb teret adva a fiataloknak.
„Mi vagyunk a város!” című programjukban kiemelik a helyi hivatalos tanácsadói szerepét a város életében, akik munkájuk során egyéb európai ifjúsági partnerekkel és hálózatokkal is együttműködnek.

Kezdeményezésében Gent városvezetése többek közt azt az ígéretet tette, hogy több, eltérő háttérrel rendelkező fiatalt szólít meg, aktív állampolgárrá téve őket a város életében. Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím okozta lendület felhasználásával azt remélik, hogy nagyobb hangsúlyt fektethetnek a rendszerszintű változásokat igénylő problémák megoldására, beleértve a rasszizmus, diszkrimináció és gyermekszegénység témáit. Három új ifjúsági teret is nyitnak majd a városban 2024-ben.

A döntős városok közt volt még Chisinau (Moldova), Lviv (Ukrajna), és Veszprém.

Bővebben: https://www.youthforum.org/ghent-takes-european-youth-capital-2024-title