Foglalkozol ifjúsági munkával? – Kutatási jelentés

2024.09.17.
Híreink

Foglalkozol ifjúsági munkával? – Kutatási jelentés

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) célja az ifjúsági munka fejlesztése és minőségének növelése, amelyet széleskörű szakértői tapasztalattal támogat. A "Foglalkozol ifjúsági munkával?" című projekt keretében több mint 80 szervezet közreműködésével megvalósított kampány nemcsak a szakma láthatóságát növelte, hanem fontos kérdéseket vetett fel a szakmai identitásról, a foglalkoztatási feltételekről és az életszínvonalról is.

A kutatás jelentősége az ifjúsági szakemberek számára

A GYIÖT által indított "Foglalkozol ifjúsági munkával?" kampány fontos lépés az ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek megszólításában és a terület láthatóságának növelésében. A kutatás során a szakemberek kompetenciáit, motivációit, valamint a szakmai kihívásokat és célokat vizsgálták, hogy az eredmények alapján segíthessék a döntéshozókat és szakmai szervezeteket.

A kampány során a szervezetek segítettek abban, hogy a kérdőív elérje a megfelelő célcsoportot, ezzel támogatva a szakma fejlődését és elismertségét. Az eredmények segítenek abban, hogy a szakma jövőbeni fejlesztése jobban igazodjon a gyakorlati igényekhez, míg a kampány során készült anyagok hozzájárulnak az ifjúsági munka hosszú távú elismertségének növeléséhez.

Az eredményekről

A kampány és a kutatás sikeresen zárult, köszönhetően az együttműködő partnerek és a GYIÖT 8 munkatársának elkötelezett munkájának. Az Erasmus+ program által biztosított támogatásból finanszírozták a kampányt, amelynek eredményeként közel 80 szervezet segített a kampány népszerűsítésében és a kérdőívek terjesztésében. A kommunikációs platformok látogatottsága jelentősen növekedett, Facebookon és Instagramon több mint 18.000 emberhez jutottak el, míg a kampányhoz készült videók Youtube-on több mint 800 megtekintést értek el. Az elkészült és terjesztésre került videók a GYIÖT Youtube csatornáján jelentek meg, többek között Szabó Enikő, az Eurodesk társhálózat egyik partnere is beszámol az ifjúsági munka fontosságáról: https://www.youtube.com/watch?v=Zbjh2LuiA9o

A kutatás eredményei rávilágítanak az ifjúsági munkát végző szakemberek közti szakmai identitásbeli különbségekre és a foglalkoztatási feltételek kihívásaira. A válaszadók nagy része közösségszervezőként definiálja magát, de a szakmai címkék vegyes használata arra utal, hogy a terület még mindig keresi az egyértelmű kereteket. A teljes munkaidős foglalkoztatás domináns, de sokan túlóráznak, ami túlterheltségre utalhat. Az életszínvonalukkal kapcsolatos vegyes elégedettség pedig az anyagi bizonytalanságokat és a szakmai elismerés hiányát mutatja, ami hosszú távon hatással lehet a szakma vonzerejére és fenntarthatóságára.

A kutatási jelentés az alábbi linket elérhető: https://gyiot.hu/wp-content/uploads/2023/12/Kutatasi_jelentes_2023_GYIOT_doi.pdf