Ezt tudtad? – Érdekességek az európai választásokról

2024.05.02.
Fiataloknak ajánljuk

Ezt tudtad? – Érdekességek az európai választásokról

Egy hónap, és itt vannak az európai választások! Tudj meg minél több érdekességet és hasznos információt a szavazás előtt!

Mikor tartják a szavazást?

2024-ben június 6. és 9. között tartják az európai választásokat, de a szavazás pontos napja vagy napjai a tagországok önálló döntése miatt eltérőek. Míg Hollandiában már az első napon, addig Csehországban két napon keresztül lesz az uniós állampolgároknak lehetőségük leadni a voksukat. A tagországok többsége – köztük Magyarország is – június 9-én tartja a szavazást.

Kötelező a szavazáson a részvétel?

Igen és nem. Az Európai Unió négy tagországában – Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban és Görögországban – tették kötelezővé a szavazáson való részvételt. Ez a jogi kötelezettség nem csak a fent említett országok állampolgáraira igaz, hanem a választási névjegyzékbe felvett, de az országban élő más uniós tagország polgáraira nézve is.

Hány évesen mehetsz el szavazni?

Az európai választásokon való részvétel, valamint jelöltként való indulás alsó korhatára a tagországok jogszabályai szerint eltérőek lehetnek. A legtöbb uniós államban a nagykorúság a 18. életév betöltését jelenti, ekkortól lehetnek az állampolgárok szavazók és jelöltek. Ezzel szemben a voks leadásához Görögországban már 17 évesen is van lehetőség, míg Belgiumban, Ausztriában, Máltán és Németországban még ennél is kevesebb, a 16 év is elég.

A jelöltként való indulásnál már szigorúbbak a szabályok. Az alsó korhatár 18 év, de van, ahol ez 21 és 25 év között változik, mint például Olaszországban és Görögországban.

Külföldiként hol szavazhatsz?

Az Európai Unió tagállamainak csaknem fele lehetővé teszi állampolgárainak, hogy külföldön is leadhassák a szavazatukat. Néhány országban ehhez előzetes hatósági regisztráció szükséges, valamint levélben vagy nagykövetségen keresztül vehetnek részt a választásokon. Észtország egyedüliként lehetőséget biztosít az elektronikus úton történő voksolásra, Hollandiában pedig meghatalmazással is leadható a szavazat.

Csehországban, Írországban, Máltán és Szlovákiában külföldiként nincs lehetőség részt venni az európai választásokon sem levélben, sem a nagykövetségen személyesen.

Hány EP-képviselő dolgozik az Európai Parlamentben?

2024-ben összesen 720 EP-képviselő kerül megválasztásra, ami az előző szavazáshoz képest 15 plusz helyet jelent. A képviselők száma a tagállamok lakosságának alapján kerül arányos elosztásra. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb országból származó EP-képviselő több embert reprezentál, mint egy kisebb országé. Például, míg Németország a választásokon 96 hellyel rendelkezik – ezzel vezetve az EP-képviselők számát –, addig Magyarországon 21 kiadó helyért versengenek a pártok.

 

Ha még többet szeretnél tudni az Európai Parlamentről, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai parlamenti választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 9-én!