Eurodesk Stratégia 2022-2027: Úton egy zöldebb, inkluzívabb ifjúsági információszolgáltatás felé

2023.05.30.
Híreink

Eurodesk Stratégia 2022-2027: Úton egy zöldebb, inkluzívabb ifjúsági információszolgáltatás felé

Az Eurodesk egy olyan, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat és együttműködési keret, amely 1990-ben jött létre. Az Eurodesk 2022-2027 stratégiai kiadvány hosszútávú célokat tűz ki az Eurodesk hálózat számára, annak érdekében, hogy még inkább megerősítse és növelje a fiatalokra gyakorolt (információ-szolgáltatási) hatását szerte Európában. Célja, hogy a hálózat számára hátteret biztosítson a jelenlegi és jövőbeli problémák megoldásához.

Mivel a járványhelyzet a fiatalokat fokozottan érintette, ez a kiadvány az őket ért nehézségek enyhítésére fókuszál. A pandémia miatt veszélybe került a fiatalok szociális és gazdasági integrációja, valamint a járvány negatív hatással volt a mentális egészségükre és a jóllétükre - egyúttal a terveiket és álmaikat is befolyásolta.

A nehézségek ellenére az ifjúsági (információs) szakembereknek alapvető feladata foglalkozni a társadalmat érintő kihívásokkal: jelentős szerepük lehet az inkluzív környezet megteremtésében Az Eurodesk célja, hogy a multiplikátoraiknak nyújtott erős partneri kapcsolattal és minőségi információ-szolgáltatással megkönnyítsék a fiatalok és az őket támogatók helyzetét.

Az Eurodesk célja hosszú távon, hogy erős alapot biztosítson a fiataloknak a nemzeti és európai információszolgáltatáshoz, ezzel hidat képezve az Európai Unió és annak fiatal állampolgárai között: ezáltal pedig cselekvő közösségeket hozzon létre az ifjúsági szektorban. A Fiatalok Európai Éve előtérbe helyezi a fiatalokat célzó kezdeményezéseket és programokat. Ez egy lehetőség, hogy többet tehessünk a fiatalokért együtt, a saját nemzeteink diverzitásához igazodva, a minket összekötő jellemzőkre támaszkodva.

A stratégia gerincét az Eurodesk Országos Koordinációk és a közvetlenül fiatalokkal dolgozó multiplikátorok adták. A közösségalapú, személyes felkeresés nagyobb eséllyel éri el  általánosságban a fiatalokat, különösen azok kevesebb lehetőséggel rendelkező csoportját.

Az Eurodesk hálózat célja, a folyamatos fejlődés, információ- és eszköztár megosztás a hálózat partnerszervezeteivel, egymással történő tudásmegosztás, és mindezek segítségével egy dinamikus és támogató hátteret biztosítson a multiplikátorok számára európai, nemzeti és helyi szinten egyaránt.

A 2022-es Eurodesk Stratégia angol nyelvű kiadványa itt tekinthető meg.