Eurodesk Awards 2024: Itt vannak a nyertesek!

2024.05.30.
Híreink

Eurodesk Awards 2024: Itt vannak a nyertesek!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is díjjal jutalmazták a nemzetközi Eurodesk hálózat multiplikátorainak kiemelkedő tevékenységét, amelynek során fiatalokat ösztönöztek a különböző európai mobilitási lehetőségekben való részvételre. 2024-ben 20 országból összesen 53 projekt versenyzett 4 kategóriában.

A hagyományoknak megfelelően egy öttagú zsűri bírálta el a pályázatokat és választotta ki a győzteseket:

  • Laura Popa, az Európai Parlament képviseletében
  • Mathieu Orphanides, az Európai Bizottság képviseletében
  • Lina Mohorić, az Erasmus Hallgatói Hálózat képviseletében
  • Ismael Paez Civico, az Európai Ifjúsági Fórum képviseletében
  • Robert Helm Pleuger, az Eurodesk hálózat képviseletében.

 

A Youth participation and engagement (Ifjúsági részvétel és elkötelezettség) kategória győztese az olaszországi Volontariato Torino lett a StraVol.To - La Gara Di Tutti projektjével. A projekt célja volt minél több olyan résztvevő bevonása, akik rendelkeznek önkéntes tapasztalatokkal, felhívják a figyelmet az elérhető önkéntes lehetőségekre Torino városában, emellett népszerűsítsék a Volontariato Torino és az Eurodesk helyi pont által kínált szolgáltatásokat.

A horvátországi Eurodesk Pop-Up by Infozona a Youth inclusion and diversity (Fiatalok befogadása és sokféleség) kategória győztese lett. Az általuk megvalósított játék során a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok megtudhatták, hogyan szerezhetnek információt a mobilitási lehetőségekről, és hogyan szervezhetnek (zöld) utazást a mobilitás helyszínére és vissza a költségvetésen belül. Az eseményt a horvátországi Splitben működő Bookbus szolgáltatással együttműködve tervezték.

A Creative youth information award (Kreatív ifjúsági információs díj) nyertese a lengyelországi Młodzieżowy Dom Kultury nr 2 w Piekarach Śląskich, akik az European Outsourcing Institue Foundation szervezettel együttműködve valósították meg az EURO-BANA projektet. Egy villamost alakítottak át interaktív tanulási térré, ahol nem csak információt nyújtottak a fiataloknak, de a kreativitásukat fejlesztve a tanulási folyamatot is élvezetessé és emlékezetessé tették.

Az Eurodesk Network a romániai Temes Megyei Ifjúsági Alapítványt (FITT) díjazta a Watch Out, Reach Out! projektjével az Eurodesk Network (az Eurodesk hálózat tagjai által megszavazott) díjjal. A projekt célja a helyi közösség hátrányos helyzetű csoportjainak, köztük a fiatalok igényeihez igazodó oktatási, művészeti és kulturális események biztosítása volt. Emellett a szervezők a Nemzetközi Ifjúsági Napot egy olyan műhelysorozattal ünnepelték, amelynek célja a fogyatékos  személyek kihívásaira való figyelemfelhívás volt.

A győztesek mellett számos projekt elismerésre méltó minősítést kapott:

  • Balance Youth Opportunities With Eurodesk (Hatay Mustafa Kemal University, Törökország)
  • Escape Room - International Opportunities For Youth (Zavod Nefiks, Szlovénia)
  • A Night In The Forest: Cook In The Nature (Pieriga Partnership, Lettország)
  • Organic C.O.F.F.E.E. - Community Of Fervent, Engaged Enthusiasts, Active Volunteer And Animator Hub (Rysy Foundation, Lengyelország)
  • Young Mayors (Municipality Of Vila Nova De Poiares, Lengyelország)

Az Eurodesk Awards Projektkatalógusban pedig nem csak a nyertes, hanem minden, a díjra pályázó projekt elérhető és megtekinthető.