Eurodesk Awards 2023: Megvannak a nyertesek!

2023.05.31.
Híreink

Eurodesk Awards 2023: Megvannak a nyertesek!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is díjjal jutalmazták a nemzetközi Eurodesk-hálózat multiplikátorainak kiemelkedő tevékenységét, amelynek során fiatalokat ösztönöztek a különböző európai mobilitási lehetőségekben való részvételre. 2023-ban 15 országból összesen 47 projekt versenyzett 4 kategóriában.

A hagyományoknak megfelelően egy öttagú zsűri bírálta el a pályázatokat és választotta ki a győzteseket:

  • Lorena Baric, az Eurodesk elnöke
  • Rosa D’amato, az Európai Parlament képviselője
  • Mathieu Orphanides, az Európai Bizottság Oktatásért, Ifjúságért, Sportért, és Kultúráért felelős Főigazgatóságának szakpolitikai tisztviselője
  • Nikolina Đurić, az Easmus Hallgatói Hálózat kommunikációs menedzsere
  • Nicholas Kujala, az Európai Ifjúsági Fórum bizottsági tagja.

Az Empowering Young People (A fiatalok bevonása) kategóriájának győztese az olaszországi Gorizia önkormányzat Ifjúsági Információs Központja Eurodesk Inclusion Call- Music and Urban Art Towards the European Capital of Culture 2025 című pályázata lett. A projektet az Ifjúságpolitikai Főosztály és a Minisztertanács elnöksége társfinanszírozta, célja a fiatalok aktív részvételét ösztönző helyi intézkedések előmozdítása volt.

A horvátországi Info Zone szervezet Eurodesk Treasure Hunt projektje lett a Thinking Out of the Box (Találj új megoldásokat) kategória győztese. A projekt célja a multiplikátorok közötti együttműködés megerősítése és a jó gyakorlatok megosztása volt. Emellett az, hogy a résztvevők szórakoztató módon ismerjék meg a mobilitási lehetőségeket és a várost, ahol élnek.

Az Adapting to Changin Realities (A változásokhoz való alkalmazkodás) kategória győztesének a spanyol Las Niñas Del Tul Egyesület European Youth Program: Inclusion & Diversity című projektjét választották. Ennek során tájékoztatást és lehetőségeket nyújtottak hátrányos helyzetű fiatalok – többek között börtönben lévők – számára.

A Eurodesk hálózat a spanyolországi Xeracion által készített Eurolibrarynak ítélte oda az Eurodesk Network díját. A projekt eredetileg egy 4 ország 21 szervezete által indult nemzetközi kezdeményezés volt, amelynek keretében fákat ültettek a helyi közösségekkel, valamint a városok központi terein mobilitásban részt vett fiatalok osztották meg élményeiket és tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Ezzel a nemzetközi ifjúsági mobilitás lehetőségeinek megismerését próbálták elősegíteni.

A győztesek mellett számos projekt elismerésre méltó minősítést kapott:

  • Eurodesk Junior Multipliers (Município de Vila Real, Portugália)
  • TAEUS – Take a walk on the EU side (Ingalicia, Spanyolország)
  • EU BOX (Municipality of Paredes, Portugália)
  • Colourful and creative explosion of skills (Együttható Egyesület, Magyarország)
  • Vocational Course / Meslek Edindirme (Kilis Gençlik Merkezi Eurodesk Temas Noktası, Törökország)

Az Eurodesk Awards Projektkatalógusban pedig nem csak a nyertes, hanem minden, a díjra pályázó projekt elérhető és megtekinthető.

 

Az eredeti cikk az Eurodesk honlapon érhető el.