Elkészült a Bizottság 2022-es évre vonatkozó éves jelentése és a hozzá kapcsolódó országjelentés

2024.02.15.
Szervezeteknek ajánljuk

Elkészült a Bizottság 2022-es évre vonatkozó éves jelentése és a hozzá kapcsolódó országjelentés

A jelentések betekintést adnak a 2021-27-es programidőszak 2. évének legfontosabb eredményeibe és statisztikáiba

A 2022-ben elért eredmények mellett megjelennek az év prioritásai, kiemelt eseményei, valamint a program kínálta új lehetőségek is.

A 2021-27-es programidőszak

A mobilitás továbbra is az Erasmus+ program kiemelt tevékenysége marad. A 2021-27-es programidőszakban a részt vevők száma aktívan növekedett, a világjárvány által érintett 2020-as év erőteljes visszaesése után. 2022-ben már a járványt megelőző éveket is meghaladta a növekedés: a 2019-es évhez képest Magyarországon 41%-kal nőtt a kifelé irányuló mobilitásban (oktatók/munkatársak és diákok együtt) részt vevők száma, de ez a növekvő tendencia érvényesült EU-s szinten is. Mindezt a teljes programidőszakra megítélt 26,2 milliárd eurós költségvetés is segítette (a növekvő részvételi kedv mellett), ami az előző programciklus finanszírozásának közel kétszerese.

A mobilitás ideje alatt nő a résztvevők önbizalma, fejlődnek a személyes és szociális készségei, megismernek különböző kultúrákat, személyes és szakmai kapcsolatokat építhetnek ki. Mindezek segítik a foglalkoztathatóságot, az aktív társadalmi részvételt, a társadalmi befogadást, és hozzájárulnak az európai identitás megerősítéséhez.

 

Partnerségi projektek

A partnerségi projektek (KA2) többek között lehetőséget adnak az intézmények számára tevékenységük minőségének és relevanciájának növelésére, partnerségeik fejlesztésére, jó gyakorlatok megosztására, valamint a szektorok közti együttműködések kialakítására is.  Magyarországon 2022-ben a legtöbb partnerségi projekt a köznevelési szektorban valósult meg, a legtöbb támogatás pedig a felnőtt tanulási szektorba érkezett. A partnerségi projektekben részt vevő szervezetek száma szintén a felnőtt tanulási szektorban volt a legmagasabb.

Az Erasmus+ fontos szerepet játszik a reziliencia kiépítésében, valamint támogatja a világjárvány utáni megerősödést és az innovációt az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén.

 

Prioritások

A programidőszak négy prioritása:

  • Digitális átállás,
  • Környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem,
  • Befogadás és sokszínűség,
  • Részvétel a demokratikus életben, közös értékek és polgári szerepvállalás

A fentiek közül a támogatások legnagyobb része a digitális átállás prioritás mentén került felhasználásra – mind a hazai, mind pedig az EU-s számokat tekintve. (a partnerségi projektek összes támogatásának tükrében). A prioritás kapcsán a fő cél a magas színvonalú, inkluzív és hozzáférhető digitális oktatás elterjesztése Európa-szerte, felkészítve a diákokat és az oktatókat a digitális korszak kihívásaira. A digitalizáció kapcsán 2022-ben több mint 1650 partnerségi projekt valósult meg EU szerte, 744 millió eurós költségvetéssel.

 

2022 számokban / Európai Unió

A 2022-es év 4 milliárd eurós összköltségvetésének köszönhetően, uniós szinten mintegy 26 000 projekttel kötöttek szerződést, amelyek több mint 73 000 tagállami és harmadik országbeli szervezetet támogattak pályázóként vagy partnerként. Ezenkívül több mint 1,2 millió diák és oktató/munkatárs vett részt mobilitási tevékenységekben, és körülbelül 134 000 kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevő kapott támogatást, ami az összes résztvevő 13,3%-át teszi ki.

 

 „Leg-ek” Magyarországon és EU-s szinten:

 2022-ben a legtöbb:

  • projekt a köznevelési szektorban valósult meg
  • támogatás a felsőoktatási szektorban került felhasználásra
  • szervezet az ifjúsági szektor projektjeiben vett részt

 Új akciók és kezdeményezések az évben

  •  Megjelent a köznevelésben részt vevő tanulók tanulási célú mobilitása
  • A DiscoverEU kezdeményezés csatlakozott az Erasmus+ programhoz

 

Az ifjúság európai éve

2022-t az ifjúság európai évének jelölték ki, melynek során az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programok költségvetését is megerősítették, a hatékony tájékoztatási és kommunikációs tevékenységek biztosítása, valamint az évhez kapcsolódó kezdeményezések nemzeti szintű koordinációjának támogatása érdekében. Az év alkalmával több mint 13 000 tevékenység valósult meg, hozzájárulva az év célkitűzéseihez.

 

35. születésnap

Az Erasmus+ program 35. születésnapja alkalmából számos esemény és kampány került megszervezésre szerte az Unióban. Az 1987-es megalapítása óta több mint 13,7 millióan vettek részt a programban.

 

Források:

Annual report: Factsheets and statistics on Erasmus+ | Erasmus+ (europa.eu)

Országjelentés: Erasmus+ Hungary in 2022 | Erasmus+ (europa.eu)