Kategória 1

2023.02.24.
Híreink

Egy évvel a háború kezdete után: az Eurodesk a békéért kiált!

2023.02.24.
Híreink

Egy évvel a háború kezdete után: az Eurodesk a békéért kiált!

Egy évvel Ukrajna orosz megszállása után az Eurodesk továbbra is fenntartja álláspontját: a háború soha, semmilyen okból és semmilyen körülmények között nem elfogadható.

Ami egy éve folyik, az a történelem olyan korszakaiba való visszalépés, amelyekről mindannyian azt reméltük, hogy már magunk mögött hagytuk. Az erőszak évszázadai bebizonyították, hogy egy civil társadalom semmiképpen sem fogadhatja el vagy igazolhatja a háborút a nemzetközi viták megoldásának eszközeként. Az erőszak csak újabb erőszak, újabb egyenlőtlenségek, újabb válságok előtt nyitja meg a kapukat.

Az Eurodesk, mint európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat, mindig is a békét tekintette az európai értékek egyik alappillérének.

Minden nap támogatjuk a nemzetközi szolidaritást és együttműködést a társadalmunkban létező mindenféle megosztottság és megkülönböztetés leküzdése érdekében. Tájékoztatjuk a fiatalokat a mobilitás, az új kultúrák megismerésének és a különböző emberekkel való kapcsolatfelvételnek a fontosságáról, hogy megértsék, a sokszínűség erőforrás és nem probléma. Ez azonban nem történhet meg egy olyan világban, ahol a háborút még mindig lehetőségnek tekintik.

Mint egy évvel ezelőtt, most is kifejezzük legnagyobb együttérzésünket az ukrán néppel, amely most egy olyan tragédiától szenved, amely nemcsak őket, hanem egész Európát érinti. Kiállunk mellettük, és kérjük a háborús műveletek azonnali leállítását, a konfliktus békés megoldását, valamint Ukrajna független, demokratikus országként való orosz elismerését.

Az Eurodesk állásfoglalása az eurodesk.eu oldalon angolul is elolvasható.