Kategória 1

2022.04.26.
Híreink

Budapesten találkozott az Eurodesk nemzetközi hálózata

2022.04.26.
Híreink

Budapesten találkozott az Eurodesk nemzetközi hálózata

Az Eurodesk hálózat nemzeti koordinátorainak találkozóját évente két alkalommal szervezi meg az Eurodesk Brussels Link. Az idei tavaszi találkozó különlegessége, hogy 2022. április 19-22. között Budapesten két és fél év után először találkoztak a hálózat tagjai élőben.

A találkozónak ez alkalommal Magyarország adott otthont. Európa 25 országából közel 40 résztvevő érkezett Budapestre, a találkozónak helyszínéül szolgáló Budapesti Ifjúsági Központba. Alapvetően három fontos célkitűzésnek tett eleget a program: lehetőséget biztosított információk megosztására és tapasztalatcserére; informális beszélgetésekre; valamint a hálózat működésének és legfontosabb feladatainak megvitatására, értékelésére és együttműködések kialakítására. Nem utolsó sorban pedig sor került az Eurodesk - mint nemzetközi civil szervezet - közgyűlésének ülésére is, melynek legfontosabb eredménye egy új tagfelvételi kérelem elbírálása volt: nemzetközi hálózatunkhoz 37. országként Montenegró is csatlakozását szavazta a meg az Eurodesk közgyűlése.

Az ifjúsági információ-szolgáltatás és a nemzetközi mobilitási lehetőségek népszerűsítésének számos gyakorlati példája, illetve fejlesztési lehetőségei mellett az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának  munkatársa részletes előadást tartott az Erasmus+ program újdonságairól, a DiscoverEU lehetőségeiről, valamint az Ifjúság Európai Éve kapcsán tervezett tevékenységekről.

Az esemény nem kizárólag a szakmai együttműködéseket és irányvonalakat erősítette. A szervezők arra is figyeltek, hogy a különböző nemzetiségű résztvevők interaktív módon megismerkedjenek Budapesttel, és bepillantást nyerjenek a főváros történelmébe, jelenébe, a séta közben fellelhető kulturális értékekbe is.

A találkozó utolsó napján a magyar Eurodesk hálózat közép-magyarországi partnerei mutatkoztak be Veresegyházon, a Támaszpont Mentálhigiénés Oktatási és Prevenciós Közhasznú Alapítvány által fenntartott ifjúsági házban. Megismerkedhettek a nemzetközi vendégek a budapesti H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér; az Együttható Közösségépítő Egyesület; a Fiatalok Együttműködése a Ceglédi Sikeres Közösségekért Egyesület; valamint a hálózathoz csatlakozási igényt benyújtó, szintén fővárosi szervezet, a Pillár Alapítvány munkatársaival, tevékenységével is.

A sűrű program ellenére a résztvevők hasznosnak és tartalmasnak találták a Network Meeting-et, és ami a legfontosabb: közös élmények hosszú idő után újra összehozták a csapatot, kellő motivációt adva a tervezett tevékenységek megvalósításához, az innovatív és kreatív ötletek kivitelezéséhez.