Artivizmus - Kreatív művészeti eszközök az aktív részvétel támogatásáért

2024.08.14.
Szervezeteknek ajánljuk

Artivizmus - Kreatív művészeti eszközök az aktív részvétel támogatásáért

Hogyan használhatjuk fel a művészet erejét a társadalmi változások előmozdítására? Milyen eszközökkel segíthetjük a fiatalokat abban, hogy felismerjék és aktívan cselekedjenek a környezetükben felmerülő problémák megoldásáért? Fedezd fel velünk, mit jelent pontosan az artivizmus, és hogyan adhat választ ezekre a kérdésekre!

Az artivizmus a művészet és az aktivizmus ötvözete, amely során az alkotások társadalmi, politikai vagy környezeti problémákra hívják fel a figyelmet, és cselekvésre ösztönzik a közösséget. Célja nem csupán a művészi önkifejezés, hanem a társadalmi változás előidézése is. Az artivisták olyan eszközöket használnak, mint a vizuális művészet, performansz, zene vagy digitális művészet, hogy közvetlenül kommunikáljanak a nyilvánossággal, és motiválják őket az adott ügyekben való részvételre.

Az artivizmus különösen a 20. és 21. században vált népszerűvé, amikor a művészek a globális kihívásokra – éghajlatváltozás, az emberi jogok megsértése, a gazdasági egyenlőtlenségek vagy a politikai elnyomás – reagálni kezdtek.

Ezzel a témával is foglalkoztunk a II. Ifjúságszakmai Nyári Egyetem alkalmával megrendezett „Artivizmus, művészet és társadalmi aktivizmus” című workshopon, amelyen az artivizmus kreatív módszereit és a részvételiséget támogató eszközöket vizsgáltuk. Luka Marina, a Puentes Hungary képzője kreatív módszerekkel segítette a résztvevőket abban, hogy felismerjék azokat a társadalmi kérdéseket, amelyek őket egyénileg vagy csoportként érintik, és amelyekben változást szeretnének elérni.

A műhelymunka során Marina felhasználta azokat a tapasztalatait, amiket az Artemisszió Alapítvány KA2-es partnerségi együttműködésben megvalósult Artivism projektje, és az alapítvány képzései során szerzett. Ez a projekt négy európai ország fiataljainak adott lehetősége arra, hogy művészeti projekteken keresztül foglalkozzanak társadalmi, gazdasági, politikai és ökológiai problémákkal. A projektpartnerek jógyakorlatai az Artivism honlapján is elérhetők, inspirációként pedig érdemes a Beautiful Trouble nevű eszköztárat is megtekinteni.

 

Miért is fontos ez ifjúsági szakemberek számára?

Azért, mert nemcsak segít a fiatalok önbizalmának és közösségi felelősségérzetének fejlesztésében, hanem ösztönzi őket a kritikai gondolkodásra és problémamegoldásra, valamint növeli politikai és szociális tudatosságukat. Ez a módszer kiválóan segít a fiataloknak feltérképezni érdeklődési köreiket, és hogy merjenek felszólalni az őket érintő ügyekben. 

 

Fiatalok számára már magyar nyelven is elérhető online az Euro-Participation & Euro-Atcivism - Segédanyag az aktív polgári részvételhez című kiadvány, aminek segítségével megismerkedhetnek az Európai Unió működésével, intézményi felépítésével, az Európai Unió értékeivel és azzal, hogy fiatalként hogyan alakíthatják az unió jövőjét.