Kategória 1

2024.06.12.
Ifjúsági csere

Selianitika élménybeszámoló

2024.06.12.
Ifjúsági csere

Selianitika élménybeszámoló

Május utolsó hetében a Fiatalok a részvételért Egyesület közreműködésével 5 fiatal az Empowering Youth in Employability ifjúsági cserén vehetett részt a görögországi Selianitika-ban. A hét folyamán fontos szerepet kapott a tantermen kívüli tanulás mellett a résztvevő nemzetek és a helybéli lakosok kultúrájának, örökségének megismerése.

Budapestről a kora reggeli órákban indult a repülő, így a transzferjárat indulása előtt, Athénba érve lehetőség nyílt a belváros, a főbb látványosságok, például az Akropolisz megtekintésére. A görög fővárosból két órás buszút vezetett az üdülőfaluba, ahol a Hotel Kanelli Beach három csillagos tengerparti szálloda látta vendégül a fiatalokat. A szolgáltatások köre minden igényt kielégített; többek között magában foglalta a bőséges, svédasztalos teljes ellátást, a panoráma tetőteraszt és a szabadtéri medencét is. A tengerpart annak közelsége miatt gyorsan a szabadidő kedvelt célpontjává vált, délutánonként itt gyűltek össze beszélgetni az ifjúsági csere résztvevői. A görögök rendkívül nyitottak, akikről elmondható, hogy jobban szeretnek adni, mint kapni. Mindez tetten érhető volt a személyzet és a helyiek önzetlenségében, vendégszeretetében, segítőkész hozzáállásában.

Az előadások számos, a jövő munkavállalói számára elengedhetetlen témakört érintettek, melyeket a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazását igénylő csoportos feladatok követtek. A reggeli energizáló feladatok után a tanulásé volt a főszerep, azonban ez sem a megszokott, hagyományos módon történt, elvégre a képzések kivétel nélkül kültéren, többnyire a szálloda teraszán történtek.

A csapatépítést és az ismerkedést elősegítő feladatok után olyan hasznos témákról esett szó, mint a fiatalok munkanélkülisége az Európai Unióban vagy a főbb készségek, amelyekkel a XXI. század munkavállalóinak rendelkeznie érdemes ahhoz, hogy a technológia fejlődésével és a foglalkoztatási normák változásával lépést tartva kitűnhessenek a munkavállalók tömegéből.

A készségekből építkezve önéletrajzot kellett írni, természetesen annak formai követelményeit szem előtt tartva. Az Europass CV, az Európai Unió egységes önéletrajz készítője nagyban megkönnyíti ezt a folyamatot, a használatához szükséges ismeretek és rutin elsajátítására is lehetőség nyílt. A bátrabbak kész önéletrajzokkal próbálhatták ki magukat egy életszerű állásinterjú keretein belül, ahol visszajelzést kaptak teljesítményükről, valamint az interjúztatók tanácsokkal látták el őket annak érdekében, hogy a való életben a helyzet urai maradhassanak a hasonlóan stresszes meghallgatások során. Az előadók törekedtek a jelenlévők vállalkozói szellemére is hatni, így a start-up vállalkozások indítása, digitális promóciója és a nemzetközi lehetőségek is szóba kerültek.

A szerepjátékon alapuló feladatok, az állásbörze, a személyes és online interjúk mind elősegítették a munkavállalói kompetenciák mellett az angol nyelvtudás fejlődését is, hiszen a megoldások idegen nyelven történő prezentálása az önkifejezés egy sokak számára idegen formáját igényelte.

A kulturális örökségnek is fontos szerepet szenteltek a szervezők. Május 29-én a közeli Aigio városába utaztak a fiatalok, hogy találkozzanak a helyi polgármesterrel, aki készségesen válaszolt a lakosság munkanélküliségét célzó kérdésekre, mindemellett megosztotta személyes véleményét, tapasztalatait, intézkedéseit. Ezt a helytörténeti múzeum látogatása követte. Az este váratlan fordulatot vett, mivel a Selianitika-val szomszédos Longos főterén zenés-táncos rendezvénnyel készültek a helyiek, megemlékezve Konstantinápoly, a városok királynőjének 1435. május 29-i eleséséről, ami egyúttal az ezeréves Bizánci Birodalom megszűnését is jelentette. Habár az ifjúsági csere török résztvevői nem tartották jó ötletnek, hogy akárcsak nézőként is jelen legyenek a rendezvényen, a görögök mégis félretették a két nemzet közötti ellentéteket, felhívták a színpadra a törököket és bevonták őket a táncba.

A programsorozat zárásaként a résztvevők kitöltötték és megkapták az ifjúsági csere programot igazoló dokumentumot, a YouthPass-t (készségeket igazoló dokumentum), majd Selianitika központjában az egyhetes felkészülést követően utcai flashmob tánccal örvendeztették meg a helyieket.

Annak ellenére, hogy a fiatalok a rendhagyó „tanórák” keretein belül valóban hasznos elméleti és gyakorlati tudást szereztek, a jövő munkavállalóinak egyik legfontosabb készségét, a kultúrák közötti kommunikációt az előadásokon kívül is, a nap 24 órájában fejleszthették.

Csizmadia György