Kategória 1

2022.12.21.
Korábbi kampányaink

Az Ifjúság Európai Éve-2022

2022.12.21.
Korábbi kampányaink

Az Ifjúság Európai Éve-2022

Az Ifjúság Európai Éve 2022-ben számos fiatalokat érintő programot és lehetőséget kínált az érdeklődőknek, melyeket többek közt az Eurodesk hálózat partnerszervezetei valósítottak meg Európa-szerte.

Az Ifjúság Európai Éve keretében december közepéig 9083 esemény valósult meg, Európa-szerte, összesen 55 országban. Közel 200 magyar eseményre látogathattak el a magyarországi fiatalok, melyből 99-et szerveztek Eurodesk partnerszervezetek, összhangban  az Ifjúsági Év céljaival.

Íme néhány a magyarországi Ifjúság Európai Éve eseményei közül:

Euroactivism pilot foglalkozás:

Az Eurodesk Euroclasses módszertanára épülő pilot foglalkozás témája a fiatalok aktivitása a mai politikai, társadalmi viszonyok között.

Felkészítő találkozó a DiscoverEU vonatjegyet nyert fiatalok részére:

A Tempus Közalapítvány szervezésében valósult meg több alkalommal egy online felkészítő alkalom a nyertes utazó fiatalok számára, ahol tippeket kaphattak, hogy minél biztonságosabban tervezhessék meg az utazásukat, megismerkedhettek más magyar utazókkal, és a rájuk váró többi nemzetközi lehetőséggel is. 

Workshop és információs nap az ifjúsági cserékről:

Az Ifi cserére fel! - Youth Exchange ON! szakmai workshop célja az volt, hogy tapasztalati úton ismertesse meg a résztvevőkkel az ifjúsági cserével és magával a nemzetközi mobilitással kapcsolatos tudnivalókat, ennek keretein belül lehetőségük adódott a fiataloknak olyan kérdések feltételére is, melyek előrelendíthették őket a külföldre történő kiutazás szempontjából.

Eurodesk Nemzetközi Network Meeting

Az Eurodesk hálózat nemzeti koordinátorainak találkozóját évente két alkalommal szervezi meg az Eurodesk Brussels Link. Az idei tavaszi találkozó különlegessége, hogy 2022. április 19-22. között Budapesten két és fél év után először találkoztak a hálózat tagjai élőben. Az ifjúsági információ-szolgáltatás és a nemzetközi mobilitási lehetőségek népszerűsítésének számos gyakorlati példája, illetve fejlesztési lehetőségei mellett az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának  munkatársa részletes előadást tartott az Erasmus+ program újdonságairól, a DiscoverEU lehetőségeiről, valamint az Ifjúság Európai Éve kapcsán tervezett tevékenységekről.

Solidarity:ON- Az élmény ereje

Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps – ESC) olyan fantasztikus és tanulságos lehetőségeket biztosít fiataloknak, amelyekkel megismerhetik önmagukat, fejlődhet az önállóságuk és a vállalkozókészségük, és egy közösség részei lehetnek.

Legalábbis papíron.

Mi valósul meg ebből valójában? Hogyan hat a részvétel a fiatalokra? Milyen élményekkel zárnak egy-egy Európai Szolidaritási Testület projektet?

A Solidarity:ON ünnepségen ezekre a kérdésekre keresték a választ volt résztvevők és olyan szervezeti képviselők beszámolói alapján, akik látják, hogyan hat az ESC a fiatalokra. 

Paint it Blue Szakmai konferencia:

Hozzáférhetőek-e az ifjúsági szolgáltatások autista fiatalok számára? A nemzetközi ifjúsági munka terén a fogyatékos emberek bevonása jelentős nehézségekbe ütközik a megvalósítók részéről, jellemzően az érintettség -, az ismeret hiánya, valamint inkompetencia érzése miatt.

Az autista fiatalok bevonásához megfelelő eszköztár adaptációja és az ifjúsági munkával foglalkozók attitűdfejlesztése szükséges. A ’Paint it Blue’ szeminárium során e hosszú út első lépéseit kívánták megtenni a szervezők.

Fenntarthatósági konferencia:

A Csongrád Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network és a Junior Achievement Magyarország Alapítvánnyal közösen Fenntarthatósági konferenciát szervezett a tudatosság jegyében. Az eseményen a 14-18 éves fiataloknak interaktív programokat szerveztek, amelynek a fókuszában a divat, textil- és a ruhaipar állt a körforgásos gazdaságban. A foglalkozásokat követően bemutatkoztak olyan vállalkozók és családi vállalkozások, akiknek a fenntarthatóság kiemelt jelentőséggel bír az életünkben és vállalati működés mindennapjaiban is.

Gyulai Ifjúsági Konferencia:

A Gyulán élő és tanuló általános iskola 7. és 8. osztályos valamint középiskolás tanulók részére igyekeztek a szervezők fontos a fiatalokat érintő eseményekről és lehetőségekről a jelenlévőket tájékoztatni. De a települési ifjúsági felmérés eredményeinek a bemutatása is itt történt a rendezvényen.