YouthWiki: jelentés a fiatalok döntéshozatalba való bevonásáról

2024.08.15.
Szervezeteknek ajánljuk

YouthWiki: jelentés a fiatalok döntéshozatalba való bevonásáról

A YouthWiki hálózat legújabb kiadványának fókuszában a fiatalok szakpolitikai döntéshozatalba való bevonásának gyakorlatai állnak.

„A fiatalok társadalmunk jövőjét jelentik. Sokszínű háttérrel, tapasztalattal és látásmóddal bírnak. Olyan generációs látásmódot képviselnek, amelyet véleményem szerint az EU-s politikai döntéshozatal részévé kell tennünk” – írja Iliana Ivanova, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa, a YouthWiki legújabb jelentésének bevezetőjében.

Nyomatékosítja, hogy kiemelkedően fontos a fiatalok perspektíváját becsatornázni a döntéshozatali folyamatokba, meghallgatni véleményüket, szükségleteiket és vágyaikat, erre mutatott rá a 2022-es európai ifjúsági év is. A tematikus év sikereire építve az Európai Bizottság 60 olyan tevékenységet jelentett be 2024-ben, amelyek hozzájárulnak a fent említett folyamathoz. Ennek szerves része a youth checks („ifjúsági ellenőrzés”) bejelentése EU-s szinten. Az ifjúsági szempontú ellenőrzés a fiatalokat helyezi a döntéshozatal középpontjába és módszertant nyújt ahhoz, hogy a politikai javaslatok esetén felmérjék, azok milyen mértékben és hogyan hatnak a fiatalokra.

A YouthWiki jelentése a fiatalok igényeinek becsatornázására vonatkozó európai gyakorlatokat mutatja be, kifejezett hangsúlyt helyezve 4 ország (Ausztria, Németország, Belgium és Franciaország) ifjúsági ellenőrzési gyakorlataira. A jelentés hiánypótló: ez az első kísérlet arra, hogy a fenti témában releváns eszközöket felmérjék, összevessék hasonlóságaikat és különbségeiket és ezáltal hozzájáruljanak az országok közötti jógyakorlatok cseréjéhez.

Elolvasom a YouthWiki jelentését!

 

A cikk eredetiben a szolidaritasitestulet.hu oldalon olvasható.