Keveredő kultúrák

2025.01.24.
Fiataloknak ajánljuk

Keveredő kultúrák

2024-ben is sok izgalmas programmal várták partnereink a fiatalokat és a velük foglalkozó szakembereket. Az október ilyen szempontból kiemelt hónapnak számít, a Time to Move kampány keretében hangsúlyos figyelmet kap a fiatalok tájékoztatása a nemzetközi mobilitási lehetőségekről, de jó alkalom arra is, hogy a szervezetnél tevékenykedő külföldi önkéntesek kultúráit megismertessék a közösséggel. Egy ilyen alkalomra látogatott el Kovács-Hegedűs Viktória, akinek beszámolóját olvashatjátok.

Ha október, akkor Time to Move! De mit is jelent ez pontosan? Röviden: Európa-szerte rendezvények tömkelege, amiken az Eurodesk partnerek minél több fiatalhoz juttatják el a különböző mobilitásokkal kapcsolatos információkat. 

Magyarországon többek között ilyen szervezet a Talentum Alapítvány, ami főként az önkéntesség támogatásával foglalkozik, legtöbbször csoportokat küldenek múzeumokba, színházakba, vagy éppen a Füvészkertbe. Az Európai Szolidaritási Testület által önkénteseket 2014 óta fogadnak, aki megfordul az alapítványnál Szegeden, a Kálvária sugárút 14-es szám alatt található irodában, egy fényképes falon végig is követheti, kik és honnan jöttek már hozzájuk az elmúlt bő tíz évben. Az októberi Time to Move kampány időszakán kívül is rendszeresen szerveznek különböző rendezvényeket, nemzetközi táncesteket vagy éppen nyelvklubokat. Ezeket az eseményeket az Instagram oldalukon is hirdetik, némelyik ugyan regisztrációhoz kötött, de szívesen várnak minden érdeklődőt.

Október 11-én egy interkulturális estet rendeztek, aminek keretében bemutatkoztak a jelenleg a szervezetnél tevékenykedő ESC önkéntesek. A Görögországból érkezett Katarina, és a Nürnberg városából származó Mona a délutánt saját országaik bemutatásával kezdték – elsőkézből tudhattunk meg többet a különböző kultúrákról, ételekről, a két ország történelméről, de még a híresebb sztereotípiák igazságtartalmáról is beszámoltak. Így derülhetett ki többek között az, hogy nem minden német szőke és kék szemű – bár Mona éppenséggel ráerősített erre a tévhitre. Néhány ellentétre is fény derült: míg a görögök mindig mindenhonnan elkésnek, a németek híresek a pontosságukról.

A prezentációkat egy hagyományos zászlófelvonás követte, majd egy koccintás után terítékre kerültek a már korábban bemutatott híresebb ételek is. Katarina többek között tzatzikivel, semolina halvával, szuvlakival, pitával és görög salátával vendégelte meg a résztvevőket. Mona pedig olyan német finomságokkal készült, mint a körözötthöz hasonlító Obatzder, a Donauwelle (amit magyarul dunahullámként ismerhetünk), és a Käsespätzle, ami leegyszerűsítve egy sajtos nokedlit rejt. Ezeket kipróbálhattuk külön is, de akár keverhettük is a két ország ételeit. Egy külön asztal a magyar specialitásoktól roskadozott – a lányok megkóstolhatták a rétest, a retró szendvicset, a csemegeuborkát, a szódát és természetesen a pálinkát is.

A hivatalos része az estnek ezzel le is zárult, a külföldi ínyencségek kipróbálását kötetlen beszélgetés követte, s a jóllakott vendégek lassú szállingózását követően maga az est is a végéhez ért.