Kalandra fel!

2023.05.31.
Az Ifjúság Európai Éve 2022

Kalandra fel!

Az Ifjúság Európai Éve tematikus év során, 2022-ben indult el egy kezdeményezés, melynek célja egy olyan fiatalokból álló csoport létrehozása volt, akik a fiatalokról, a fiataloknak szóló témákban cikkeket készítenek az Európai Ifjúsági Portálra. Ez a projekt nem ért véget 2022 decemberében.

Tizenhárom, Európa különböző országaiból származó fiatal találkozott februárban Brüsszelben amiatt, mert ők alkotják a 2023-as év európai fiatal újságíróinak új csoportját (Pool of European Young Journalist). A kezdeményezést az Európai Bizottság és az Eurodesk ifjúsági információs hálózat támogatja. A cél az, hogy a fiatalok hangját reflektorfénybe helyezze, platformot és lehetőséget biztosítson számukra, hogy megoszthassák az általuk, különböző témában írt történeteket az Európai Ifjúsági Portál közönségével. A 2022-es év sikeres első csoportja után az új csapat februárban vett részt Brüsszelben egy kétnapos, intenzív képzésen.

A két nap során meglátogatták az Eurodesk hálózat brüsszeli irodáját (Eurodesk Brussels Link), valamint lehetőségük nyílt részt venni az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján, ahol kérdéseket tehettek fel az EU szóvivőinek. Az Európai Parlament Ifjúsági Kapcsolattartási Osztályán beszélgettek az egység működéséről, valamint a közelgő Európai Ifjúsági Találkozóról, de az Európai Parlament stúdióit és sajtótermeit is megtekintették. Az Ifjúság Európai Évének eredményeiről is visszajelzést kaptak, továbbá lehetőségük nyílt 90 másodpercben bemutatniuk az ezen évhez, valamint az európai ifjúsági célokhoz kapcsolódó ötleteiket, javaslataikat. A teljes képzés végén pedig egy oknyomozó újságírói workshopon mélyíthették tudásukat.

A fiatal újságírók ennek a lehetőségnek köszönhetően új gondolkodásmódot tanulnak, bővíthetik ismereteiket, és olyan tartalmakat hoznak létre, amelyek hatékonyabban képesek bevonni az ifjúságot, és mint körtársi közösség jobban fel tudják mérni, hogy a fiatalok milyen típusú tartalmakra tartanak igényt. Nem utolsó sorban pedig nekik maguknak is óriási lehetőség bizonyos témákban elmerülni, utána járni, kapcsolatot építeni és a tartalomgyártás során szükséges készségeiket fejleszteni.  

Ha érdekelnek a projekt részletei, vagy megnéznéd kik alkotják idén a Pool of Young Journalist csapatát, tekintsd meg rövid bemutatkozásukat.

Amennyiben pedig elolvasnád a teljes cikket, ezen a honlapon érhető el.