Ilyen volt az Ifjúság Európai Éve!

2023.02.23.
Az Ifjúság Európai Éve 2022

Ilyen volt az Ifjúság Európai Éve!

Az Ifjúság Európai Éve 2022-ben számos fiatalokat érintő programot és lehetőséget kínált az érdeklődőknek, melyeket többek közt az Eurodesk hálózat partnerszervezetei valósítottak meg Európa-szerte.

Az Ifjúság Európai Éve keretében december közepéig 9083 esemény valósult meg, Európa-szerte, összesen 55 országban. Közel 200 magyar eseményre látogathattak el a magyarországi fiatalok, melyből 99-et szerveztek Eurodesk partnerszervezetek, melyek összhangban voltak az Ifjúsági év céljaival.

Ezek között az események között szerepelt Fenntarthatósági konferencia, Aktív állampolgárságra nevelő workshop, Felkészítő találkozó a magyar DiscoverEU utazóknak, Workshop és információs nap az ifjúsági cserékről és még sok hasonló program.

 

Miket hozott még magával az Ifjúság Európai Éve?

Elérhetővé vált az Ifjúság Európai Évének weboldala, amely egy helyre gyűjtötte az összes fent említett programot, és olyan cikkeket és riportokat, melyek a fiatalok számára érdekesek lehetnek.

Útjára indult például a Be Europe! podcast, amely minden hónapban új résszel jelentkezik. A házigazdák minden epizódban más európai fiatallal beszélgetnek, akik saját mobilitási élményeikről, és különböző, a generációjukat leginkább érintő és érdeklő témákról mesélnek, hogy a hallgatók megtudhassák, milyen 2022-ben fiatalnak lenni Európa különböző országaiban.

Elindult továbbá az Európai Bizottság legújabb kezdeményezése, a Voice Platform, amelyen bárki, bármilyen nyelven rögzítheti hangüzenetét. A cél, hogy minden fiatal hallathassa a hangját Európa jövőjével kapcsolatban, ezzel is segítve egy szolidaritásra, igazságosságra és demokráciára épülő jövő kialakítását.

A tematikus év lezárásaként december 6-án közel 700 döntéshozó és fiatal vehetett részt a zárókonferencián Brüsszelben. A konferencia -Claim  the future!- keretein belül a résztvevők különböző tematikus workshopokba csatlakozhattak be, pl mentális egészség, inklúzió, és egyéb érdekes témák kapcsán.