Európa megismerése ismét várja a 18 éves fiatalokat!

2023.09.07.
Nemzetközi élmények

Európa megismerése ismét várja a 18 éves fiatalokat!

Októberben újra megnyílik a DiscoverEU lehetőség a kalandvágyó fiatalok előtt. Hazánkból a jelentkezők közül ezúttal mintegy nyolcszáz 18 éves kap majd lehetőséget arra, hogy vasúton felfedezze a kontinensünk országait.

A DiscoverEU az Erasmus+ frissen nagykorúvá érett fiatalokat támogató programja, ami évente kétszer várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, gyakorolnák nyelvtudásukat és fejlesztenék a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Az aktuális felhívásban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2005. január 1. és 2005. december 31. között születtek.

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban. A részvételhez, az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. Erre 2023. október 4. 12:00 és október 18. 12:00 között van lehetőségük.

Amennyiben jelentkezésük sikeres volt és az Európai Bizottság a DiscoverEU utazói közé választja őket, akkor Interrail vonatjeggyel gazdagodnak, amit a kontinensünk 33 országában használhatnak fel legfeljebb 30 napos külföldön tartózkodásra. A jegyek felhasználhatók lesznek 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

Azoknak sem kell búslakodniuk, akik jegy nélkül maradnak. Ők várólistára kerülnek majd arra az esetre, ha a kiválasztottak közül néhányan elállnának az utazás lehetőségétől. Sőt, amennyiben a következő, tavaszi forduló során is megfelelnek az életkori feltételeknek, akkor ismét próbálkozhatnak.

Mit nyújt a DiscoverEU?

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett több kiegészítő tevékenységet és támogatást is tartogat a program. A DiscoverEU utazói online és személyes felkészítő találkozókon vehetnek részt, amit az Erasmus+ hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány biztosít. Továbbá nemzetközi események (úgynevezett meetupok) várják a fiatalokat, valamint egy utazást támogató online segédanyag is a rendelkezésükre áll. Mindemellett mobilalkalmazás segíti az útvonal megtervezését, illetve egy Európa-szerte kedvezményeket nyújtó EYCA kártya és a különböző tematikus DiscoverEU útvonalak színesítik ezt az egyedülálló élményt.

További részletek:

discovereu.hu