Kategória 1

2021.03.04.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Új csatlakozóként régi barátok között

2021.03.04.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Új csatlakozóként régi barátok között

Interjú László “Kislöszös” Miklóssal, a dél-dunántúli régió Eurodesk koordinátorával.

Mikor találkoztál először az Eurodesk hálózattal? Mit kaptál akkor tőle? 

Annak idején, amikor még megyei Mobilitás Irodák működtek, Pécsen találkoztam először az Eurodesk-kel. Nagyon jó és elismert szakemberek dolgoztak ott, és egy előadásunkon találkoztam velük. Utána rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, például nyári egyetemen voltam velük 2008-2009 körül.

Még mielőtt EVS-re kimentem, Makovi Ági és Micu (Gergely Miklós, a szerk.) többször felhozták, hogy csatlakoznom kellene az Eurodesk-hez, de akkor még sok más dolgot is csináltam és nem az ifjúsági munka volt a főállásom. 2018-ban merült fel újra a csatlakozás kérdése, és 2019 közepén kötöttük meg a partneri együttműködési megállapodást.

Mi motivált, hogy szervezeteddel csatlakozzatok a hálózathoz? 

A kérdést kétfelé bontanám: szervezet részéről az motivált, hogy az lehető legtöbb és legfrissebb információhoz hozzájussunk. Mivel aktív pályázók vagyunk az Erasmus+ Programban, fontos, hogy kapjunk tippeket, trükköket, hiszen az információ kincs a XXI. században.

A személyes motivációm pedig a társaság volt. A hálózat tagjainak túlnyomó többségét már ismertem innen-onnan. Szeretek velük találkozni, ők a közegem. Motivációt, inspirációt adnak. Nagyon jó az, hogy az Eurodesk-nek azok a szakemberek a tagjai, akik a “végeken” dolgoznak, és valós kapcsolatban állnak fiatalok csoportjaival. Más hálózatnak nem is vagyunk tagjai jelenleg.

Milyen tapasztalatokra tettetek szert, mint Eurodesk partnerszervezet?

Még az elején vagyunk, de már az egy jó tapasztalat volt, hogy végigjártam a szervezeteket a dél-dunántúli régióban és új közösségekkel ismerkedtem meg például Tolna és Somogy megyében is. Több helyen elindultak együttműködések, és remélem, hogy a jövőben hatékonyan tudunk majd együtt dolgozni, közösen eseményeket szervezni. Eddig két Eurodesk Országos Találkozón vettem részt, amelyekről rendszerint fáradtan, de feltöltődve jöttem el. Beigazolódott, hogy a hálózatban a helyem. Szerencsére az Eurodesk partnerek nyitottak és befogadóak: ha látják az újonnan érkezőkön, hogy szeretik az ifjúsági munkát és szívesen is csinálják, akkor nagyon gyorsan befogadják őket.

Milyen nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezel? 

Hálózatos nemzetközi kapcsolódásunk még nincsen, de reméljük hamarosan az is lesz. Személyes korábbi élményem talán az egyik ifjúsági cserém volt, amikor hirtelen megtalált egy lehetőség: az akkori Mobilitás Iroda munkatársa kérdezte meg, hogy nincs-e kedvem egy hétre kimenni Isztambulba ifjúsági cserére, és nekem természetesen volt kedvem! Így ismerkedtem meg a szekszárdi Polip Egyesülettel, mivel ők voltak a küldő szervezet.

Azóta számos ifjúsági cserén részt vettem, mindegyik nagyon más élmény volt. A fiataloknak is mindig azt mondom, hogy menjenek bátran, mert olyan helyekre juthatnak el, ahová alapból nem mennének turistaként. Felfedezés, tanulás az egész. Akár érdekel a téma, akár nem. Még azoknak is ad, akik nem kifejezetten a téma miatt vágnak bele, értékes barátságokat lehet kötni. Változó, hogy mennyire könnyű résztvevőket toborozni: függ az országtól és az évszaktól is. Általában meghirdetem a közösségi média felületeinken, illetve személyesen ajánlom a lehetőségeket. Mindig elsőbbséget élveznek a pécsváradi, PIFÖ-ben aktív srácok.

Fiatalként miért érdemes felkeresni a szervezetedet? 

Úgy gondolom, hogy azért érdemes felkeresni akár engem is, mint Eurodesk partnert, mert sok olyan lehetőséget tudok nekik felajánlani, amivel még nem találkoztak, és érdekes lehet számukra. Az Európai Szolidaritási Testületen belüli önkéntesség (régi nevén EVS), vagy az Erasmus+ ifjúsági cserék, de akár a helyi közösségben megvalósított szolidaritási projektek is olyan lehetőséget jelentenek, amelyek felpezsdítik a közösségi életet.  A szervezetünknek két nyertes szolidaritási projektje indul hamarosan. Az egyik helyben, Pécsváradon: a fiatalok az ifjúsági közösségi teret fogják újjá varázsolni kívül-belül. A másik egy közeli 300-400 fős településen, Kékesden fog megvalósulni, ahol helyi fiatalok szeretnék az ott élőket összehozni a különböző korosztályokból, ezért közösen fogják programokkal megtölteni a közösségi teret.

Szervezetként mik a terveitek a jövőre nézve? Milyen céljaitok vannak a hálózaton belül? 

Egyrészt a KA2-es pályázatunkat szeretnénk a lehető legsikeresebben megvalósítani. Helyi szinten kiemelt célunk, hogy erősítsük a fiatalok közösségét, illetve “utánpótlást” neveljünk.

Másrészt további környező településekkel való együttműködés kiépítése is célunk. Több helyen már alakulnak közös tevékenységek, jó a kapcsolat a városvezetéssel. Egyfajta „kistérségi ifjúsági kerekasztal” 4-5 településsel, a lényeg, hogy mindig történjen valami a környéken. Az Eurodesk tekintetében pedig azt szeretnénk, ha minél több fiatalhoz eljutna a széleskörű nemzetközi mobilitási lehetőségek híre a régióban. 

Mit tartasz a nemzetközi (vagy a magyar) Eurodesk hálózat legfontosabb értékének?

Úgy gondolom, hogy az Eurodesk-ben az a jó, hogy folyamatosan új ötleteket kaphatok, tanulni lehet másoktól. Mindenki másképpen dolgozik, másképpen működnek a szervezetek. Pont ezért lehet meríteni egymásból, lehet kérdezni a többiektől, át lehet venni a módszereiket. Tudod azt, hogy van kihez fordulnod, ha elakadsz. 


Ha nemzetközi programok és lehetőségek iránt érdeklődnél, keresd a pécsváradi Fiatalok a részvételért Egyesületet vagy a hozzád legközelebbi Eurodesk partnert. Elérhetőségieket oldalunkon a Kapcsolat fül alatt találod meg.