Kategória 1

2020.11.23.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Karrier, Kahoot és a szülőség - 2. rész

2020.11.23.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Karrier, Kahoot és a szülőség - 2. rész

Interjú Maczó Józseffel, a veresegyházi Támaszpont MOPKA munkatársával.

Az interjú első részét elolvashatod ide kattintva.

Ez eddig csupa pozitív történet. Viszont érdekelne, hogy melyik a legkedvesebb emléked, mint Eurodesk multiplikátor?

Nehéz kiemelni egyet. Amire feltétlenül büszke vagyok, hogy sikerült kiérdemelnem a régiós partnerek elismerését és támogatását.  Ezt mint a régió koordinátora mindenképpen fontosnak tartom. Valamint azt is, hogy a Közép-magyarországi régió a FECSKE szervezettel végre vidéken (ceglédi ifjúsági szervezet - szerk.) is tovább bővült. 

De hadd osszam meg a legfrissebb személyes élményemet is. Nem is olyan régen megkeresett minket egy budapesti lány, aki Olaszországba szeretett volna eljutni, hogy ott töltsön el némi időt, mint önkéntes. A megkeresés meglepett, ugyanis a fővárosból ritkán keresik kifejezetten a mi szervezetünket. Fel is tettem neki a kérdést, hogy miként akadt ránk. Ekkor derült ki, hogy a tavalyi Time To Move utolsó eseményén, az EU Party-n részt vett a barátnőjével. Azt mondta, hogy annyira motiváló volt az egész EU Party hangulata, a többi fiatal beszámolója, hogy ő eldöntötte, hogy mindenképpen szeretne élni egy ilyen lehetőséggel, és ehhez ennek a szervezetnek a segítségét fogja igénybe venni. Azt gondolom, hogy ezek a valódi sikerélmények, ezek motiválnak, visznek előre minket is.

 

Már több kérdésemre is válaszoltál, de magáról a szervezetről még nem sok szót ejtettünk. Mivel is foglalkoztok pontosan? 

Nos, a tevékenységünk a nevünkben is benne van: Mentálhigiénés Oktatási és Prevenciós Közhasznú Alapítvány. De hogy picit ezt jobban megvilágítsam: a kezdetek kezdetén kizárólag prevenciós programokkal látogattuk a helyi általános iskolát. Időközben felmerült helyi szinten egy igény, hogy kellene egy hely a fiatalok számára, ahol biztonságos környezetben tudják eltölteni a szabadidejüket. 

Szerencsére teret is kaptunk erre az önkormányzattól, amit az iskolával meglévő kapcsolatunk révén meg is töltöttünk fiatalokkal. Például rendszeresen tartunk kihelyezett osztályfőnöki órákat nemformális módszerekkel, ahol többek között Szociopoly foglalkozásokkal, csapatépítéssel, drogprevenciós és áldozatvédelmi, emberi jogi, vagy éppen nyitott bíróság foglalkozással várjuk őket. Továbbá sokféle sport, kézműves és más egyéb programnak, például kertmozinak vagy ping-pong bajnokságnak is otthont szoktunk adni az ifiházban. 

Emellett pedig igyekszünk teret adni a fiatalok programötleteinek is. Van is egy mondásunk a jó ötletekre vonatkozólag: “ha az ifjúsági ház kapuján belépsz, és bármilyen ötleted van, azt meg is kell valósítanod, és ehhez minden segítséget megadunk”. Így született meg a nagy népszerűségnek örvendő vitaest is, aminek a szervezését teljes egészében a fiatalok bonyolítják le.

Mindezeken túl pedig számos hazai és nemzetközi szervezetnek vagyunk a tagjai, és kapcsolatban állunk több iskolával, diákönkormányzatokkal. Rendszeres látogatói vagyunk a Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumnak (német nemzetiségi gimnázium Pilisvörösváron - szerk.), ahol évi két alkalommal tartunk tájékoztató napot az ott tanuló diákoknak a külföldi lehetőségeikről. És ehhez jönnek még a nemzetközi programjaink, a nyári tábor, és a Te döntesz! drogprevenciós színházi nevelési programunk.

 

Ezek remekül hangzanak! Feltételezem, a nemzetközi tapasztalat jókora hozzáadott értéket képvisel a napi munkátokban.

Köszönhetően az Eurodesk-nak és az Erasmus+ programnak rengeteg játékot, módszert és kommunikációs technikát tanultunk, amiket ezekbe a foglalkozásokba be tudtunk építeni. Az egyik kedvenc példám pont a Kahoot-hoz kötődik: Magyarországon még nem igazán volt gyakorlatban, talán egy-két helyen használták, amikor mi egy olaszországi tréningen megismertük ezt az alkalmazást. Nem is volt kérdés, hogy elkezdjük használni a mindennapokban. Látva, hogy a gyerekeknek mennyire tetszik a helyi pedagógusok ennek a hatására hamar elkezdték alkalmazni a napi tanítás során. Sőt tudok olyan pedagógusról, aki szinte teljesen elhagyta a hagyományos papíralapú dolgozat iratást, és amikor csak teheti a Kahoot-hoz fordul. Azt hiszem, alkalmanként tudunk hatni az oktatásra is.

 

Már csak egy kérdésem maradt. Mit üzennél a fiataloknak?

Azt, hogy a tapasztalataink alapján nincs olyan fiatal, akinek ne találnánk valamilyen nemzetközi programot - ebben pedig a nyelvtudás hiánya, vagy éppen a hátrányos helyzet sem akadály. A programokkal pedig érdemes élni, hiszen rengeteg pozitív hozadékuk van, úgy mint a megszerzett tudás, az érzékenyítő helyzetek, a multikulturális környezetben szerzett tapasztalat, vagy éppen a későbbi karrierlehetőségek. Keressetek tehát minket, és éljetek a lehetőségekkel!

 


Ha nemzetközi programok és lehetőségek iránt érdeklődnél, keresd a veresegyházi Támaszpont MOPKA-t vagy a hozzád legközelebbi Eurodesk partnert. Elérhetőségieket oldalunkon a Kapcsolat fül alatt találod meg.